2020. március 28., szombat

Mazsolás scone vagyis Édes mazsolás pogácsa

Teához, de kávéhoz is finom  :)



Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg cukor, 5 dkg sütőpor, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 2, 5 dl tej, 2, 5 dl natúr joghurt, 2 evőkanál méz, 25 dkg mazsola. A lekenéshez: 1 tojás.
Elkészítése: A száraz hozzávalókat elkeverjük egy tálban, hozzáadjuk a mazsolát, a vajat, morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejjel és natúr joghurttal elkevert mézet, lisztes felületen alaposan összedolgozzuk, míg ruganyos tésztát kapunk, de nem szabad túldagasztani. Kb 3 cm vastagságúra kinyújtjuk, közepes méretű kerek sütikiszúróval kiszaggatjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól távol elhelyezzük, mert nőni fognak, 180 fokra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés: Az angolok ezt az édes pogácsát az ötórai tea mellé ( vagy kávé mellé), kettőbe vágva, clotted creammel (vastag édes tejszín) vagy vajjal és dzsemmel megkenve fogyasztják. De önmagában is nagyon finom, édes, omlós sütemény.


Nincsenek megjegyzések: