2020. március 29., vasárnap

Cullen skink vagyis Skót füstölt halleves 1.

A skót halleves nevét egy észak nyugati kis skót falucskáról kapta, ahonnan állítólag ered.


Hozzávalók ( 4 – 5 személy részére): 40 dkg füstölt tőkehal filé, 10 dkg tőkehal filé, kb 12 közepes méretű krumpli, 2 hagyma, 2 evőkanál vaj, só, bors, 3 babérlevél, 2 dl tej, 3 dl zsíros tejszín, friss vagy szárított petrezselyemzöld. A hal áztatásához és főzéséhez 5 dl tej.
Elkészítése: A tőkehal filét falatnyi kockákra szeleteljük, kb 2 órára a tejbe áztatjuk, majd a tejjel együtt felforraljuk, 2 – 3 percig főzzük, majd leszűrjük, félretesszük. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a vajon, feltöltjük kb 2, 5 liter vízzel, hozzáadjuk a meghámozott, falatnyi kockákra vágott krumplit, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük, a krumpliból kiveszünk néhány merengetőkanállal és botmixxerrel pürésítjük, majd visszatesszük a levesbe, hozzáadjuk az előfözött halat, összeforraljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, ismét felforraljuk, végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet.

1 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

De finom lehet! Kár, hogy itt nem lehet füstölt tőkehalfilét kapni -legalább is mifelénk nem -, szívesen kipróbálnám!;) Ügyes vagy nagyon!