A
halloumi
ciprusi eredetű, félkemény
sajt, neve
az ősi egyiptomi kopt “ halum
“
szóból
ered, amelynek jelentése sajt, de Egyiptomban ezen a néven most egy
teljesen másfajta sajtot készítenek. Eredetileg mufflon tejéből
készítették, de ma már juhtej és kecsketej keverékéből
készül, néha tehéntejet is adnak hozzá. Eredeti változatban
pasztörizálatlan tejből készül és érlelési folyamatnak vetik
alá. Ipari gyártásban már pasztőrözött tejből készül,
érlelés nélkül. A feljegyzések szerint Cipruson már a 16.
században készítették, onnan terjedt szét a mediterán
vidékekre. A ciprusi falusi emberek számára annyira meghatározó
volt a halloumi készítése, hogy több keresztnév is született a
sajt nevéből ihletődve ( Hallumas, Hallumakis)
A
hallumi színe fehér, állaga rugalmas, saját természetes levében
tárolják, sok helyen menta levelelekbe burkolva, mert a hagyomány
szerint a halloumi frissebb marad így, ezért néha a halloumi
felszínén menta darabkákat találhatunk. Sütés során az állaga
belül szivacsos jellegű lesz, a benne lévő laktóz
karamellizálódik a felszínén. Tökéletes sajt a grillezéshez,
sütéshez, mert magasabb olvadási pontja miatt sütés közben sem
folyik szét. Kifejezetten sós sajt, ezért fogyaszthatjuk,
gyümölcsökkel, salátákkal, de grillszezonon kívül, szószókban,
raguk feltéteként is nagyon finom.
A
ciprusiak nyáron nagyon kedvelik görögdinnyével párosítva.
Hozzávalók
( 2 személy részére): 3 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 paprika, 15
dkg gomba, 20
dkg konzerv szeletelt paradicsom, 20 dkg halloumi
sajt, 2 keményre
főzött tojás, só, bors, kevés olaj.
Elkészítése:
Egy vaslábosban a finomra aprított hagymát és fokhagymát
üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát,
paprikát, megpirítjuk, felöntjük a szeletelt paradicsommal,
sózzuk, borsozzuk, jól összerotyogtatjuk, ráhelyezzük a téglalap
alakúra szeletelt halloumit, a karikára vágott főtt tojást, kb 6
– 8 percre 180
fokra
előmelegített sütőbe helyezzük, megpirítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése