2019. január 30., szerda

Halloumi sajt gombás raguban


A halloumi ciprusi eredetű, félkemény sajt, neve az ősi egyiptomi kopt “ halum szóból ered, amelynek jelentése sajt, de Egyiptomban ezen a néven most egy teljesen másfajta sajtot készítenek. Eredetileg mufflon tejéből készítették, de ma már juhtej és kecsketej keverékéből készül, néha tehéntejet is adnak hozzá. Eredeti változatban pasztörizálatlan tejből készül és érlelési folyamatnak vetik alá. Ipari gyártásban már pasztőrözött tejből készül, érlelés nélkül. A feljegyzések szerint Cipruson már a 16. században készítették, onnan terjedt szét a mediterán vidékekre. A ciprusi falusi emberek számára annyira meghatározó volt a halloumi készítése, hogy több keresztnév is született a sajt nevéből ihletődve ( Hallumas, Hallumakis)
A hallumi színe fehér, állaga rugalmas, saját természetes levében tárolják, sok helyen menta levelelekbe burkolva, mert a hagyomány szerint a halloumi frissebb marad így, ezért néha a halloumi felszínén menta darabkákat találhatunk. Sütés során az állaga belül szivacsos jellegű lesz, a benne lévő laktóz karamellizálódik a felszínén. Tökéletes sajt a grillezéshez, sütéshez, mert magasabb olvadási pontja miatt sütés közben sem folyik szét. Kifejezetten sós sajt, ezért fogyaszthatjuk, gyümölcsökkel, salátákkal, de grillszezonon kívül, szószókban, raguk feltéteként is nagyon finom.
A ciprusiak nyáron nagyon kedvelik görögdinnyével párosítva.



Hozzávalók ( 2 személy részére): 3 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 paprika, 15 dkg gomba, 20 dkg konzerv szeletelt paradicsom, 20 dkg halloumi sajt, 2 keményre főzött tojás, só, bors, kevés olaj.
Elkészítése: Egy vaslábosban a finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, paprikát, megpirítjuk, felöntjük a szeletelt paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, jól összerotyogtatjuk, ráhelyezzük a téglalap alakúra szeletelt halloumit, a karikára vágott főtt tojást, kb 6 – 8 percre 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, megpirítjuk.

Nincsenek megjegyzések: