2019. január 29., kedd

Fantasztikus szelet

Édesanyám sütötte finom süti :)


Hozzávalók ( 26*36 cm-es tepsihez )
Barna piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor. A fehér tésztához: 6 tojásfehérje, 22 dkg cukor, 10 dkg pirított dió, 1 üveg mag nélküli meggybefőtt lecsepegtetve, 16 dkg finomliszt. A krémhez: 6 tojássárgája, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 tasak vaníliás cukor, 25 dkg vaj. Csokimázhoz: A csokimázhoz: 20 dkg  keserű csokoládé, 2 dl növényi tejszín, 5 dkg vaj. Kevés kókuszreszelék a diszítéshez.
Elkészítése: Barna piskóta: A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, az olajat és a vizet, óvatosan összeforgatjuk, majd beleforgatjuk a kakaóporral elkevert lisztet. 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 15 – 20 perc alatt megsütjük. Amikor már langyos eltávolítjuk róla a sütőpapírt, egy vékony lapot fogunk kapni, ne ijedjünk meg.
Fehér tészta: A diót nagyobb darabokra vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a meggyet. 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 15 – 20 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni.
A krém: A tojássárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingport csomómentesre keverjük a hideg tejjel, majd alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. Sűrűn kevergetve kihűtjük a krémet, majd hozzáadjuk a puha vajat és kézi mixerrel habosra kavarjuk.
Összeállítás:
A barna piskótára simítjuk a krémet, majd befedjük a fehér tésztával. Elkészítjük a csokimázt: A csokimázhoz a tejszínt felmelegítjük, a tűzről levéve megolvasztjuk benne a csokoládét, a vajjal fényesítjük, a sütemény tetejére kenjük, hagyjuk megdermedni. Megszórjuk a kókuszreszelékkel.

A süteményt egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük.





Nincsenek megjegyzések: