Ezt a különleges és hagyományos levest egy
harmadik nagymamámként szeretett szomszéd nénitől, Jakab Idától tanultam és
örök emlékként maradt nekem és a családomnak, ahányszor elkészítem, mindig ő
jut eszembe, álljon itt most az ő tiszteletére. Néhány éve vacsorát is nyertem
ezzel a recepttel egy csodaszép étterembe. Ha hagyományos mégis különlges
ízekre vágynak, ne habozzanak elkészíteni, a siker garantált. Ez a leves szerepel már egyszer a blogomon Itt, most sikerült elkészíteni lépésről lépésre is.
Hozzávalók (4 – 5
személy részére): az alapléhez: 50 dkg csontos vagy csont nélküli disznóhús, 5 – 6
sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 1 hagyma, ecetben, sóban eltett
lestyán, szárított zöldpetrezselyem, só, 15 szem feketebors. A tészta töltelékéhez:
3 szelet füstölt szalonna, 1 kisebb hagyma, 10 dkg
búzadara, 1 teáskanál pirospaprika. A tésztához: 15 dkg liszt, 2 tojás,
csorrintásnyi olaj, pici só. A tészta kenéséhez : 1 tojásfehérje.
Elkészítése:
1.
Előkészítjük az alaplé
hozzávalóit: a disznóhúst, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a
hagymát, az ecetben, sóban eltett lestyánt.
2.
A húst kb 2, 5 liter enyhén sós
vízben puhára főzzük, amikor megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott
leveszöldséget, teatojásban a fekete borsot, eggyütt puhára főzzük.
3.
Előkészítjük a tészta
töltelékét: a kockára vágott szalonnát, a hagymát, a grizet, a pirospaprikát.
4.
Az apró kockára vágott
szalonnát kiolvasztjuk, a szalonnát eltávolítjuk belőle, hogy ne égjen meg.
5.
A szalonna zsírján
megdinszteljük a finomra aprított hagymát, hozzáadjuk a grizet, folyamatosan
kavargatva rózsaszínre pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzákavarjuk a pirospaprikát
és a félretett szalonnát, hagyjuk kihűlni.
6.
A tészta hozzávalóiból rugalmas
laskatésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, megkenjük a felvert tojásfehérjével.
7.
A tészta bal oldalára
függőleges sorokban fél teáskanálnyi halmocskákat rakunk.
8.
A tészta jobb oldalát ráhajtjuk
a halmocskákra, az ujjunk begyével a sorok között kissé összenyomkodjuk.
9.
Derelyevágóval vagy késsel
felvágjuk a gallérocskákat.
10.
Az alapléhez hozzáadjuk a
gallérocskákat, az ízlés szerinti lestyánt, szárított zöldpetrezselymet,
alacsony lángon, csak éppen bugyogtatva készre főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése