Hozzávalók: 25
dkg liszt,1 teáskanál sütőpor, 5
evőkanál barna cukor, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1, 3 dl tej, pici só. A megkenéshez: 1 tojás. A tálaláshoz savanykás gyümölcsdzsem és
clotted cream vagy vaj.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a cukorral és a
sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást és
fokozatosan a tejet, könnyű tésztává gyúrjuk. A tésztát lisztezett munkalapon
kb 2 cm vastagra nyújtjuk, kerek tésztaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral
bélelt tepsibe helyezzük. A megmaradt tojást felverjük, megkenjük vele a
pogácsákat. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon pirosra sütjük.
Megjegyzés: A scones a hagyományos angol ötórai tea kisérője, dzsemmel és
clotted creammel megkenve tálalják. Mi vajjal helyettesíthetjük a clotted
creamet. A clotted creamnek nincs magyar
megfelelője, egy jellegzetes angol tejszín fajta, amely legalább 55% -os
zsírtartalmú, sűrű, édeskés tejszín. Ezt a tejszínt hagyományosan teljes
tehéntejből készítették, a tejet széles tepsikben állni hagyták, majd mikor a
tejszín kiült a tetejére melegíteni kezdték vízfürdőben, amikor a tej tetején
elkezdett csomósodni a tejszín egy hosszú nyelű eszközzel leszedték.
1 megjegyzés:
Tökéletesek!!
Megjegyzés küldése