2015. augusztus 21., péntek

Scones (Édes pogácsa)

Finomság tea mellé :)


Hozzávalók: 25 dkg liszt,1 teáskanál sütőpor,  5 evőkanál barna cukor, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1, 3 dl tej, pici só.  A megkenéshez: 1 tojás. A tálaláshoz savanykás gyümölcsdzsem és clotted cream vagy vaj.
Elkészítése:  A lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást és fokozatosan a tejet, könnyű tésztává gyúrjuk. A tésztát lisztezett munkalapon kb 2 cm vastagra nyújtjuk, kerek tésztaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A megmaradt tojást felverjük, megkenjük vele a pogácsákat. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon pirosra sütjük.
Megjegyzés: A scones a hagyományos angol ötórai tea kisérője, dzsemmel és clotted creammel megkenve tálalják. Mi vajjal helyettesíthetjük a clotted creamet.  A clotted creamnek nincs magyar megfelelője, egy jellegzetes angol tejszín fajta, amely legalább 55% -os zsírtartalmú, sűrű, édeskés tejszín. Ezt a tejszínt hagyományosan teljes tehéntejből készítették, a tejet széles tepsikben állni hagyták, majd mikor a tejszín kiült a tetejére melegíteni kezdték vízfürdőben, amikor a tej tetején elkezdett csomósodni a tejszín egy hosszú nyelű eszközzel leszedték.



1 megjegyzés:

Razana írta...

Tökéletesek!!