2017. január 22., vasárnap

Jókai - bableves cipóban - A magyar kultúra napjára

Stílusosan egyik leghíresebb magzar írónk levesével ünnepeljük ezt a napot :) Isteni finom leves, csak ennyit mondhatok : ) 


Hozzávalók: (7 – 8 személy részére): 1 liter nagyszemű szárazbab, 1 kg füstölt oldalas, 1 hagyma, 4 – 5 babérlevél, 8 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 20 dkg füstölt kolbász, 5 dl házi paradicsomlé, só, 1 csokor zöldpetrezselyem, ecet ízlés szerint. A rántáshoz: 4 – 5 evőkanál olaj, 5 evőkanál liszt, pirospaprika, 2 dl tej, 1 dl víz. A tálaláshoz: fejenként egy cipó.
Elkészítése: A paszulyt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, leszűrjük. A kolbászt karikára vágjuk, megpirítjuk. A beáztatott paszulyt és a felszeletelt oldalast hideg vízben főni tesszük, amikor felforrt hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát, a babérlevelet, takaréklángon puhára főzzük. Amikor a paszuly már majdnem puha hozzáadjuk a kockára vágott leveszöldséget, a megpirított kolbászt, együtt puhára főzzük, hozzáadjuk a paradicsomlét, összeforraljuk, ha szükséges sózzuk. A lisztet rózsaszínre pirítjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük a vízzel és a tejjel, a leveshez öntjük, besűrítjük. Végül ecettel savanyítjuk, megszórjuk a finomra aprított zöldpetrezselyemmel.
Megjegyzés: Tejfölt, csípőspaprikát kínálunk mellé.


A leves kialakulásának története

Jókai Mór, nem csak egyik legismertebb magyar írónk volt, hanem különleges ínyenc hírében is állt, szerette a jó ételeket, amelyeket regényeiben is megjelenített. Róla kapta nevét egyik híressé vált magyar levesünk is, a Jókai – bableves.
Az ízek kifinomult élvezőjének kedvenc ételei között első helyen állt a bableves füstölt malackörmivel (tejföl nélkül) a többi kedvenc étele (ruca vöröskáposztával, pulykapaprikás, malacpörkölt, kapros-túrós lepény, töpörtyűs pogácsa, csíramálé, czakumpakk leves) között. Az étkezésekhez mindig ivott egy pohárka ásványvízzel kevert vörösbort.
A legendák szerint Jókai Mór egyszer Balatonfüreden tartózkodva, a saját ízlése szerint főtt bablevest (nagy szemű bab malackörömmel (költői nevén görögolvasó aranybakanccsal, a malac csülkén rajtahagyták a körmöt is) rendelt, amely kedvence volt, amit édesanyja is és felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészített számára. A magyar konyhát ekkoriban forradalmasította a zsíron enyhén pirított hagyma és fűszerpaprika felhasználása. A legenda más változata szerint nem is a saját ízlése szerint rendelte a "bablevest füstölt malackörmivel" a füredi vendéglőben, hanem az ott malackörömmel és paprikás rántással készült bableves annyira ízlett neki, hogy azontúl csak az úgy készült bablevest volt hajlandó megenni otthonában is. A később általa elhíresült eredeti étel, a „füstölt malacköröm babba főzve” receptje akkor még nem tartalmazott sem zöldséget, sem csipetkét, sem pedig csülköt, különlegességét a nagyszemű lóbab, a sűrű, paprikázott rántás és a levesben kocsonyássá főtt füstölt disznóköröm képezte. Jókai A kőszívű ember fiai című regényében „angyalbakancsnak” nevezte. Ennek magyarázata pedig az volt, hogy a jó bableveshez akkora nagyszemű bab kell, mint „a görög szerzetesek rózsafüzére”, mellé pedig az omlós, füstölt malacköröm illik, ami színre arany, formára pedig olyan, mint az angyalok lábbelije.
A nemzetinek tekinthető ételeink egyike a különleges csülkös bableves magyaros rántással (hagymával, fokhagymával, fűszerpaprika őrleménnyel), csipetkével elkészítve, az idők folyamán mindig módosulva és finomodva, az éttermek étlapjain átkeresztelődött Jókai-bableves névre, s ma már ahány receptkönyv és vendéglátóhely van, éppen annyi elkészítési módja létezik. Gundel Károly korai receptje szerint például fiatal sertés körmével, fülével, farkával, belészelt füstölt kolbász karikákkal, vastagra vágott metélttel és némi leveszöldséggel készült. Gundel János, éttermének séfjei és fia Gundel Károly is néhány híres vendég számára különleges fogásokat alkottak, amelyeket a hírességekről neveztek el és szerepeltettek az étlapon. Jókai Mór továbbfejlesztett és kifinomult bablevese mára a magyar konyha egyik legjellemzőbb fogásává vált.
Forrás:

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Mennyei lehet :-)