2022. október 18., kedd

Lasagna

 A lasagna is otthon elkészítve a legfinomabb :) 

Hozzávalók ( 5 – 6 személy részére) : A szószhoz: 50 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen), 2 kisebb sárgarépa, 4 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 – 1 teáskanál szárított bazsalikom és oregánó levél, 1 kisebb csokor friss bazsalikom, 50 dkg hámozott szeletelt paradicsom (konzerv), só, bors, 2 evőkanál cukor, kevés olaj.

A besamelhez: 5 evőkanál liszt, 1 teáskanál fokhagymapor, só, fehérbors, kb 6 dl tej, 10 dkg sajt, kevés olaj.

Az összerakáshoz: 25 dkg (kb.12 lapocska) készen vett száraz lasagna tészta, 30 dkg reszelt mozzarella sajt, 5 dkg reszelt parmezán sajt.

Elkészítése: Először megfőzzük a bolognai szószt. A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, sóttuk, borsozzuk, megszórjuk a szárított bazsalikommal, oregánóval, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, felöntjük kb 2 dl vízzel, hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot, felforraljuk, lefödve, közepes hőfokon kb 1, 5 órát főzzük, végül hozzáadjuk a finomra aprított friss bazsalikomot és a cukrot. Ezután elkészítjük a besamel szószt. Az olajon kissé átforgatjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymaport, felöntjük a tejjel, folyamatosan kavargatva besűrítjük, majd beleolvasztjuk a lereszelt sajtot.

Amikor mindez készen van, egy téglalap alakú tűzálló edénybe rétegezzük a hozzávalókat: a tál aljába elolszlatjuk a bolognai szósz felét, ezt befödjük egy réteg lasagna tésztával, a tésztát megkenjük a besamel szósz felével, rászórjuk a reszelt mozzarella sajt felét, majd következik a megmaradt bolognai szósz, ráhelyezünk még egy adag lasagna tésztát, megkenjük a megmaradt besamel szósszal, megszórjuk a mozzarellával és a parmezán sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 – 40 perc alatt készre sütjük.

10 perc pihentetés után szeleteljük.



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Finomat főztél! Finom ízletes lehetett a szósz, én nem szoktam sárgarépát beletenni, legközelebb megpróbálom majd. Viszont mostanában a tésztáját is én szoktam csinálni, finomabb és olcsóbb is, próbáld ki 😀😀...

Tiffanylda írta...

Nagyon finom, én is így szoktam elkészíteni, plusz a besamelbe teszek íznek egy hagymát és egy babért is, valamint azt is megszórom olasz fűszerekkel.:)