Hozzávalók:
3 kg leszemezett, érett bodzabogyó, 1 kg cukor, 1 vaníliarúd, 1
liter 96 százalékos
alkohol.
Elkészítése:
A cukrot feloldjuk 1 liter vízben, hozzáadjuk a vaníliarúdat, a
bodzabogyót, 1 órát közepes lángon főzzük. Ezután tiszta
gézen keresztül, szűrő fölött átszűrjük, 1 éjszakára egy
edány fölé a gézben felkötjük, hogy jól lecsöpögjön. Másnap
felfőzzük, majd lehűtjük és összekeverjük az alkohollal, jól
záródó palackokba öntjük, sötét helyen 1 – 2 hónapig
érleljük.
Megjegyzés:
Az érett bodzabogyót nyár végén, július, augusztusban
szüretelhetjük, de csakis az érett, fekete bogyókat szedjük le,
mert az éretlen bodzabogyó mérgező hatású, a zöld részeket,
kocsányt is távolítsuk el, mert szintén mérgező lehet. Az érett
bodzabogyó is enyhén mérgező hatású, de hőkezelés után
elveszíti ezt az enyhén mérgező hatását is.
Az
ehető bodzát nem szabad összekeverni a gyalogbodzával sem, annak
bogyói ugyanis mérgezőek. Az ehető bodza ágai lefelé hajolnak,
és a termések is lefelé csüngenek, míg a gyalogbodza esetében
az ágak és a termések is felfelé állnak. A gyalogbodza emellett
nem fásszárú, mint az ehető bodza, hanem lágyszárú növény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése