2020. augusztus 13., csütörtök

Bodzabogyó likőr

Ez a recept nagybátyám receptje, több évben készítette már, nagyon, de nagyon finom :)



Hozzávalók: 3 kg leszemezett, érett bodzabogyó, 1 kg cukor, 1 vaníliarúd, 1 liter 96 százalékos alkohol.
Elkészítése: A cukrot feloldjuk 1 liter vízben, hozzáadjuk a vaníliarúdat, a bodzabogyót, 1 órát közepes lángon főzzük. Ezután tiszta gézen keresztül, szűrő fölött átszűrjük, 1 éjszakára egy edány fölé a gézben felkötjük, hogy jól lecsöpögjön. Másnap felfőzzük, majd lehűtjük és összekeverjük az alkohollal, jól záródó palackokba öntjük, sötét helyen 1 – 2 hónapig érleljük.

Megjegyzés: Az érett bodzabogyót nyár végén, július, augusztusban szüretelhetjük, de csakis az érett, fekete bogyókat szedjük le, mert az éretlen bodzabogyó mérgező hatású, a zöld részeket, kocsányt is távolítsuk el, mert szintén mérgező lehet. Az érett bodzabogyó is enyhén mérgező hatású, de hőkezelés után elveszíti ezt az enyhén mérgező hatását is.
Az ehető bodzát nem szabad összekeverni a gyalogbodzával sem, annak bogyói ugyanis mérgezőek. Az ehető bodza ágai lefelé hajolnak, és a termések is lefelé csüngenek, míg a gyalogbodza esetében az ágak és a termések is felfelé állnak. A gyalogbodza emellett nem fásszárú, mint az ehető bodza, hanem lágyszárú növény.

Nincsenek megjegyzések: