2020. június 30., kedd

Cullen Skink vagyis Skót füstölt halleves 2.


A skótok hallevese az év bérmelyik szakában finom és laktató étel, ha hozzájutunk füstölt tőkehalhoz vagy más fehér húsú füstölt halhoz, készítsük el. Tegyünk egy képzeletbeli utazást Skóciába.
Cullen skink, skót füstölt halleves. Ennek a levesnek egy másik változatát már mutattam, ezért jelültem 2. - sel.


Hozzávalók ( 4 – 5 személy részére): 50 dkg füstölt tőkehal filé, kb 8 közepes méretű krumpli, 2 hagyma, 3 nagyobb póréhagyma, 2 evőkanál vaj, só, 5dl zsíros tejszín, friss vagy szárított petrezselyemzöld.
Elkészítése: Először elkészítjük a halleves alapot. A tőkehal filét falatnyi kockákra szeleteljük, kb 1, 5 liter vízben 2 – 3 percig főzzük, majd leszűrjük, félretesszük a halat meg a levest is. A finomra aprított hagymát és póréhagymát üvegesre dinszteljük a vajon, feltöltjük kb 1, 5 liter vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a meghámozott, falatnyi kockákra vágott krumplit, sózzuk, puhára főzzük, a krumpliból kiveszünk néhány merengetőkanállal és botmixxerrel pürésítjük, majd visszatesszük a levesbe. Tálaláskor a leveshez hozzáadjuk az előfözött halat, a tejszínt, összeforraljuk, végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet.

Megjegyzés: Füstölt tőkehal hiányában más fehér húsú füstölt hallal is elkészíthető.

Nincsenek megjegyzések: