2020. augusztus 14., péntek

Örmény hurutos leves rókagombás batyucskákkal

 Étteremben ettem, elkészítem otthon rovatunk következik :) Nagyon hasonló, nagyon finom levest ettünk nemrég egy marosvásárhelyi étteremben, ott a töltelék erdei gombával készült, nálam kimondottan rókagombával. A hurutot, az örmény konyha jellegzetes ételízesítőjét jelen esetben befőttes üvegben tartósítva hozta nekem Gyergyóból egy kedves ismerősöm. A töltelék egy kicsit a fúziós konyhához sorolja a levest, mert a batyucskák a kínai dim sum tészta módjára készülnek. A leves ízre pont olyan lett, mint amit az étteremben ettünk, imádtuk :) Kissé macerás a töltelék elkészítése, de nagyon finom és különleges levest kapunk.

Hozzávalók: Az alapléhez: 8 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb cukkini, 1 hagyma, só, bors, kevés olaj, 4 evőkanál ( vagy 2 kúp ) hurut, 2, 5 dl tejföl, kis csokor petrezselyemzöld. A batyucskákhoz: kb 25 dkg rókagomba, egy kis fej hagyma,só, bors, pici olaj, 20 dkg liszt, 250 ml forró víz, 1 evőkanál olaj.

Elkészítése: A kockára vágott leveszöldséget megdinszteljük az olajon, felöntjük kb 2, 5 liter vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük, at utolsó 5 percben hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit is. A hurutot simára kavarjuk a tejföllel, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, összeforraljuk, hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. 

A töltelékhez a finomra aprított hagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt rókagombát, sózzuk, borsozzuk, saját levében megpároljuk majd kissé megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, a  közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat és a forró vizet, villával körkörösen beledolgozzuk a lisztet a forró vízbe, míg kezd összeállni, majd lisztes kézzel rugalmas tésztát gyúrunk, ha szükséges még adunk hozzá forró vizet vagy lisztet. Hagyjuk, hogy a tészta langyosra hűljön, kissé felsodorjuk, majd 10 egyenlő részre vágjuk, mindeniket kör alakúra formázzuk, majd lisztes deszkán mindegyiket vékonyra nyújtjuk, négybe vágjuk, megtöltjük a rókagombás töltelékkel, megformázzuk a batyucskákat, meglisztezett deszkán félretesszük.

Egy mélyebb lábost előkészítünk, alufóliából 3 közepes  ( ökölnyi ) golyót formázunk, beletesszük a lábosba, felöntjük kb 4 újjnyi vízzel, a golyókra ráhelyezünk egy porcelán tányért, kissé megolajazzuk, amikor a víz főni kezd a tányérra helyezzük a batyucskákat, a lábost teljesen befödjük egy fedővel, 2 - 3 perc alatt készre gőzöljük a batyucskákat, amíg kezdenek átlátszóak lenni. 

Tálaláskor a batyucskákat a tányérra helyezzük, majd rámerjük a forró levest.

Megjegyzés: A nyers batyucskákat egy tálcára helyezve le is fagyaszthatjuk, majd fagyról kivéve akár fagyosan is meggőzölhetjük. Ha kúp formájú szárított hurutot használunk, akkor reszeljük le és úgy kavarjuk a tejfölhöz.

1 megjegyzés:

Roza írta...

Kati, számomra igazán különleges.
Csuda jól néz ki.