Amióta a világ
jobban megnyílt a hétköznapi emberek számára is, külföldi munkavállalás vagy
akár kirándulás formájában, egyre több kultúrát s ezzel együtt egyre több nép
konyháját ismerjük meg, s egyre több és több érdekes alapanyag, recept, étel,
elkészítési módozat, gyűrűzik be a mi konyhánkba is. Az egyik ilyen a raclette sütés vagy
raclettezés is, amelyet mi személy szerint a Svájcban dolgozó fiútestvérem
által ismertünk meg. A raclette igazából
egy izzószálakkal működő elektromos grillsütő, amelynek ma már több változatát is
megvásárolhatjuk a mi üzleteinkben is.
A raclettezés
családi és baráti összejövetelek tökéletes kiegészítője lehet, hiszen, ha a
hozzávalókat előkészítjük, akkor senkinek sem kell a konyhában tevékenykednie,
kimaradnia a társaságból, a beszélgetésből, hiszen a raclette sütőt körbeülve
mindenki önmagának sütheti a sajtot,
húst, zöldséget, gyümölcsöt, tojást, amit csak megkíván.
A raclette
eredetileg Svájcból, Wallis kantonból származik és több mint 400 éves
hagyományra tekint vissza. Az első írott
utalások a XIX. század elejéről egy hagyományról számolnak be, amely szerint a
gazdag lakomákat „fromage rôti”-vel,
tehát sült sajttal kezdik meg és fejezik be.
A népmonda
szerint pedig a pásztorok eledele volt eredetileg, mert tél vége felé mikor már
fogyóban volt a szalonna és a kolbász, akkor krumplira, savanyú uborkára és
száraz sajtra fanyalodtak. Egyszer egy pásztor túl közel ült a tűzhöz és a
kezében megolvadt sajt rácsepegett a krumplira, innen ered a raclette.
A sült sajt a raclette
nevet 1909– ben kapta, amikor egy kantonális borkostoló alkalmával a különböző
borokat sült sajt kíséretében kínálták. A
francia racler eredetű szó magyarul azt jelenti, gyalulni.
Svájcban annyira
közkedvelt ez a készítési mód, hogy ma már speciális raclette éttermek hívják kostólásra a vendégeket, ahol tűz fölé
tartott sajttömbökről ömlik a folyékony sajt a krumplira.
Tehát eredetileg
csak krumplival fogyasztották a folyékony sajtot, de ma már zöldségeket
(gombát, paprikát, hagymát), tojást, bepácolt csíkokra vágott húst is
süthetünk, fogyaszthatunk mellé savanyú uborkát, baby kukoricát, ecetben eltett
gyöngyhagymát, csípős paprikát vagy bármit amit szeretünk.
És nem csak
kényelmes hanem egészséges is a raclette, hiszen a raclette gránitlapján
grillezhetünk, a kis serpenyőcskékben pedig sajtot olvaszthatunk, tojást
süthetünk. Svájcban leggyakrabban a Raclette nevű olvadós de nem szétfolyó
sajtot használják, az aromás sajtot kedvelők pedig a híres Appenzellert.
Raclette sajtot
már nálunk is árulnak, de bármilyen félkemény, legalább 30 százalékos zsíros
sajt használható hozzá.
Az alábbi receptek
inkább csak ötlet gyanánt szolgálnak, hiszen raclettezéskor mindenki egyénien válogathat az előkészített
alapanyagok közül, a recepteknek, változatoknak csak az alapanyagok és az
ízlésünk szab határt.
Főtt lila krumpli
sonkával, sajttal
Hozzávalók (4
személy részére): 4 főtt lila krumpli, 4 szelet sonka, 8 szelet sajt.
Elkészítése: A
kis serpenyő aljába helyezzük a fél karikára vágott lila krumplit, ráfektetünk
egy sajt szeletet, rátesszük a sonkát, a második sajt szeletet, majd a
megmaradt fél lila krumplit. Betesszük az izzószálak alá sülni. Amikor a sajt
megolvadt azonnal fogyasztjuk.
Tükörtojás
zöldségekkel
Hozzávalók (4
személy részére): 2 szelet sajt, 2 – 3 gomba, néhány karika hagyma, paprika, 4
tojás.
Elkészítése: A
sajt szeleteket kettőbe vágjuk, hogynégy kis szeletünk legyen. A kis serpenyőbe
beleütjük a tojást , ráhelyezzük a felszeletelt zöldségeket, a sajtot, betesszük
az izzószálak alá sülni. Amikor a tojás megsült azonnal fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése