Hozzávalók (4 személy részére): fél liter tej, 2 dl aludtej, 15 - 20 dkg búzadara, 2 evőkanál nyírfacukor, 10 - 15 dkg zsemlemorzsa, késhegynyi só, 2 evőkanál olaj. A szószhoz: 25 dkg meggy, 2 evőkanál nyírfacukor, pici kardamom.
Elkészítése: a
zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg. A tejet
felforraljuk, amikor fő hozzáadjuk az aludtejet, a sót, a cukrot, hagyjuk
újraforrni, ekkor súgárban beleöntjük a búzadarát, ha nem elég sűrű amikor kezd
kidegedni, még öntünk hozzá. Folyamatosan kavargatjuk amíg a búzadara teljesen
kideged, a tejbegríznél keményebb masszát kell kapnunk. Amikor elkészült
lefödve 5 percig pihentetjük. Utána egy evőkanál segítségével a gombócokat beleszaggatjuk
a zsemlemorzsába. A meggyet kimagoljuk,
hozzáadjuk a nyírfacukrot, a kardamomot, pici vizet töltünk alája, néhány perc
alatt összerotyogtatjuk, míg a leve kissé besűrűsödik. A gombócokat, pirított zsemlemorzsával, nyírfacukorral megszórva, a meggyszósszal leöntve tálaljuk.
5 megjegyzés:
Nagyon guszta! Egyszer én is csináltam már, finom lett :-)
Ilyenről még nem hallottam. Ez akkor olyan mint a sűrű tejbegríz? De akkor miért kell bele aludttej, kefir is jó?
Katalin, köszönöm, ugye, hogy finom ? :)
Csipike, igen, hasonló a sürü tejbegrízhez, de mi a turógombóc alternatívájaként készítjük, az aludttejtöl lesz a turógombóchoz hasonló picit savanykás íze. Természetesen kefírrel is jó lesz :)
Kati, köszi a választ, elmentettem a receptet ;-)
Csipike, szívesen :)
Megjegyzés küldése