És nyílnak az őszirózsák is , sajnos. |
Kürtőskalács
sütés Rigmányban
Rigmány Maros megye keleti
részén, a Havadtőt Nyárádszeredával összekötő út mentén fekszik,
Erdőszentgyörgytől 13 km – re, Nyárádszeredától 7 km – re.
A mély völgyölben, A Kis -
Küküllő vízválasztójában fekvő falut maroknyi ember lakja, mégis Csíki Sándor
szavaival élve „Erős hagyományok, ősi erő van ebben a fészekben.” (Csíki
Sándor: Lármafák székely ormokon, Székelykeresztúr, 2012) Élő hagyományai
napjainkban nem csak hazai, de külföldi turistákat is idevonzanak, akik csodát látni,
feltöltődni, pihenni, hagyományos ételeket kóstolni látogatnak ide.
E kis falu lakósai ma is
hagyományos életvitelt folytatnak, életmód, hit, gazdálkodás, hagyományőrzés
terén. Ma is kantálnak a férfiak húsvét hétfőjén, ma is megszervezik a regruták
a szüretibált, ma is sütnek igazi házikenyeret és kürtőskalácsot a falu
asszonyai.
Ez a falu, ahonnan elindultak
a szüleim, és elindultam jómagam is, ahová újra és újra visszatérünk erőt
meríteni.
A mi családunkban is,
édesanyám, Kádár (Veress) Judit ágán hagyománya van a kürtőskalács sütésnek.
Nagymamám, Veress Vilma, még a meghevített kemence szájánál sütötte a
kürtőskalácsot. Amióta nagymamám karjai nem bírják a dagasztást, azóta
nagynéném Veress (Kaffai) Ibolya vette át tőle a stafétát. Családi ünnepeken,
külföldi rokonok idelátogatásakor, Rigmányban, nagynénémék udvarán gyűl össze a
család kürtőskalácsozásra. A száraz fa beszerzése, felhasogatása, szénné
égetése nagybátyám ifj. Veress László feladata. A dagasztást nagynéném végzi, a
felcsavarásban segítenek nagymamám, édesanyám, a sütésből, forgatásból mindenki
kiveszi a részét, így mindenki számára maradandó élmény lesz a kürtőskalács
sütés, amelyet bizony napjainkban nem sokan élhetnek át.
A sütések során én is
próbáltam ellesni a kürtőskalács készítésének fortélyait, de még nagyon sokat
kell fejlődnöm. Így a kürtőskalács receptjét és készítését nagymamám és
nagynéném elmondása, valamint az általam látottak alapján írom le. Egy nagy
családi kürtőskalácsozás alkalmával kb. 5 kg lisztből szoktunk kürtőst
készíteni, egy kg lisztből 4 darab jön ki, tehát kb. 20 kalács sül ki belőle.
A kürtőskalács
hozzávalói:
·
5 kg
finomliszt (jó finomliszt, ez nagyon fontos)
·
3
tojás
·
2, 5
dkg élesztő
·
1
kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához
·
1, 5
dl meglangyosított olaj
·
1
citrom héja lereszelve
·
35
dkg cukor
·
2 -
2, 5 l tej, amennyit felvesz a tészta, hogy jól nyújtható legyen
·
1
kávéskanál só
a sütéshez, szóráshoz
·
olaj
·
50
dkg cukor
·
50
dkg darált
·
esetleg
kókuszreszelék (de ez már nem hagyományos)
Elkészítés:
Először is nagyon fontos, hogy
amire a sütésre kerül a sor, addigra jó parazsunk legyen. Ha száraz fát
használunk, akkor meg kell várni amíg parázsra ég, de ma már a kereskedelemben
is vásárolhatunk szenet.
Vásárláskor figyeljünk arra,
hogy a kürtőskalácsnak nagyon jó minőségű finomlisztet szerezzünk be, mert
ettől is nagymértékben függ a sütés sikeressége. A lisztet egy nagy tálba vagy
vájlingba szitáljuk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk,
hozzáöntjük a liszthez, hozzáadjuk a tojásokat, a citromhéjat, a cukrot, a sót,
és a tejet fokozatosan adagolva hozzá jól összedolgozzuk. Amikor a tészta kezd
szépen összeállni, kisimulni, akkor hozzáadjuk a meglangyosított olajat is, és
ismét jól átgyúrjuk, megdagasztjuk.
Meleg helyen mintegy fél órát kelesztjük,
de vigyázni kell arra is, hogy ne keljen túl a tészta, mert akkor leszakad a
sütőfáról.
Amikor megkelt szerre egy -
egy kürtősre való szeletet vágunk, szaggatunk belőle, kinyújtjuk (kb. fél cm),
és éles késsel csigavonalban felvágjuk, a képen látható módon.
A sütőfát egy ecset
segítségével megolajazzuk, és a tésztát szépen rácsavarjuk. A
feltekert tésztát vizes kézzel megnedvesítjük, és cukorba forgatjuk, az ecsettel kevés olajat csurgatunk rá , és
parázs fölött forgatva szép pirosra sütjük, amíg a cukor üvegessé válik rajta. Ha kókuszost vagy dióst is szeretnénk készíteni, akkor a már majdnem megsült kalácsot
forgatjuk a kókuszba, dióba, mert ha nem hamar megég rajta a kókuszreszelék.
Amikor megsült a sütőfát egy
fa lapítóra állítjuk fejjel lefelé, és egy gyors mozdulattal lepattintjuk a
kürtőst róla.
És már fogyaszthatjuk is. Jó
étvágyat kívánunk hozzá!
Még itt is megnézhető a blogomon, végigkövethető képekben a készítés: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/06/kurtoskalacs-sutes-rigmanyban.html, itt meg az Erdélyi Konyha: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/06/fenyorugy-szirup-es-juniusi-erdelyi.html és
28 megjegyzés:
Úúú,most csorog a nyálam...:) Nagyon szeretem a kürtőst,de mifelénk nem tudnak igazán finomat csinálni.
Csodásak ezek a kürtőskalácsok! Már én is készülök rá, hogy kipróbáljam a házi változatot csak kicsit tartok tőle.
Én közelebb lakok, nekem is küldhetnél! :))) Nagyon guszták! :)
Nagyon szépek a kalácsok!! A keltkalácsokat nagyon szeretem!!
És az ősz is itt lesz hamarosan, de én már nem bánom, mert ez a forróság nagyon megviselt!
Igazi, parázs fölött sült kürtőskalács- nincs is ennél jobb! Nagyon szépek!
De jól néznek ki, érzem is az illatukat!
Az a vasfiók nagyon fain! Hol szereztétek?
Azt hiszem én is nyitom az ablakot, és kérek egy fénypostás küldést. Addig is gondolkodom mit találjak ki az
Illéskrisznek.
Mármint az ajándékláncos játékban. Már megint gyorsabb volt a kezem.
Az a fateknőtele kürtőssel minden pénzt megér:) Gyönyörű.
Ilyen az igazi kütőskalács!Sajnos, nekünk be kell érni a sütőben sült változattal, de az is finom.
Szia,
most találtam az oldaladra, mert kürtős kalács receptet kerestem.
Mindenféle van..., de valahogy úgy érzem ez az igazi.
Szeretném elkérni a receptjét, nem tudtam a fényképről elolvasni.
Már próbálkoztunk parázs fölött az udvaron, nem lett 100%, de elfogyott.
Szovátán ettünk már igazit, alig tudtunk betelni vele.
további sikeres blogolást:-)
Gyönyörűek lettek a kürtősök, így parázson sütve az igazi!
Mesés kalácsok Kati!!
Tegnap sütögetős kerti buliban voltunk Ember cimborájánál. Amikor elővették a sütő alkalmatosságot, na, akkor bántam meg, hogy nem vittem magammal a kürtős sütő fát. Ennek hangot adva, a háziasszony rögtön megígértette velem, hogy szombaton ismétlés, csak kürtőskaláccsal koronázva :D
Egész nyáron arra vártam, hogy ne legyen ilyen meleg, és végre kalácsozhassunk..
Jaj! :))))
Emlékszem mult évben is csináltátok ezt a fantasztikus Kürtös Kalácsozást. Imádom a kinézetét és el tucom képzelni hogy milyen finom!
Gyönyörüek a őszi rózsáid!
Szia Kati! Nagyon értékes ez a recept! Főleg azért mert rólad is meg lehet tudni néhány dolgot. Szóval visszanyúlik a gyerekkori élményeidig. Nálunk is készítenek kürtőst parázson, de nálatok biztosan más ízű! Nem tudom, régebben kérdeztem e már: Van skype elérhetőséged? Nagyon szeretnék veletek kapcsolatot teremteni, sok barátommal állok kapcsolatban az országban azonban erdélyi bloggerrel még nem sikerült beszélnem. Ez ingyenes és még láthatja is az ember a beszélgető társát. Bizonyára tudod miről beszélek. Várom válaszod! emailom: sandor1226@freemail.hu
Nagyon jó volt olvasni már az újságban is. Mi is szoktunk itthon sütni, szeretjük. A kalácsok szépségesek!!!
Tűzpadka, a héten vizsgáim lesznek Kolozsváron, nem leszek gépközelben, de jövő héten írok neked.
Akkor legalább drukkolok neked hogy sikerüljenek azok a vizsgák. Később láttam, hogy épp egy web kamerát hirdetsz cserére a másik blogodon. Ahhoz már csak egy mikrofon kellene és a skype program letöltése és már beszélgethetnénk is a neten keresztül ingyen.
Én is szoktam sütni parázson, nagyon finom kalács! Szépek lettek!
Hogy én ezt mennyire szeretem!!!! :-) évente egyszer ha sikerül venni, nagy bánatomra pékségek nem árulják.
I love Kurtos! Your blog has so many recipes! I put to my favorites!
Eredeti sütés! Nagyon jó!
Szépek lettek nagyon!
Az egyik kománém nagyzülei is Rigmányiak. Sokat hallottam róla.
Borga, mifelénk bizony tudnak, hála Istennek:)
Édeskonyha, nagyon finom házilag készítve, kicsit macerás, mármint jó liszt kell hozzá, nem túl meleg idő, mert hamar elkel, és leszakad a sütőről:)
hankka, én szívesen küldök legközelebb:)
Mária, köszi, én is nagyon szeretem:) Az őszt is szeretem, bár a meleget jobban elviselem mint a hideget:)
Gerdi, bizony, nincs ennél finomabb:)
Erdőkostoló, bizony az illatára a szomszédok is oda szoktak csődülni:)
Ingyom - bingyom, azt a vasfiókot úgy heggesztették úgy tudom:) Küldök akkor neked is:)
Aleda, köszi:)
marisz57, biztos vagyok benne hogy az is finom:)
Csilla, feltettem a receptet a kérésedre, s a linkeket is, hogy itt a blogon még hol olvashatsz róla. Az biztos, hogy ez nagyon jó recept, mi már rengetegszer sütöttük ennek alapján. Nagyon fontos a jó liszt, és hogy ne kelljen túl a tészta, mert akkor lepotyog a sütőfáról.
Katalin, igen, te már biztos kóstóltad itt ERdélyben:)
Anazar, köszi:)
Fernel, mi is arra vártunk egész nyáron, és a kalácsnak is a hűvös a jó, mert nem potyog le a sütőfáról, vagyis nem kel túl:)
Farci:)
Elisabeth, bizony, tavaly többször is kürtősöztünk:) Az őszirózsákat nagynénémnél fényképeztem:)
Tűzpadka, örvendek az érdeklődésednek, még nem értem odáig hogy írjak, de az is következik:)
A webkamerát nem én hírdetem, hanem a bloggerina társam Martinelli, akivel közös a cserebere blogunk:) Skypom még nincs, de messengeren is megoldható a beszélgetés nem? Van webkamerám:)
Babette, köszönöm, akkor te tudod milyen finom az igazi:)
Illéskrisz, köszi, akkor tudod milyen finom:)
csipike, igen, mert nem olyan könnyű készíteni:)
Top Cuisine avec Lavi, thank you:)
HajniZOli, ez eredeti az biztos:) Köszi:)
Szannalina, köszi, esetleg írd meg ha tudod hogy hívják a nagyszülőket, biztos ismerem őket:)
Ennyi liszthez elég ennyi élesztő?
Névtelen, igen, mert a kürtős tésztájának nem szabad túlkelnie.
Megjegyzés küldése