2012. augusztus 16., csütörtök

Vinettával (padlizsánnal) töltött óriás csiperke

A blogomon már található két változat töltött gombára ITT és ITT. Ezt a változatot azért is teszem fel egyrészt, hogy megmutassam ezt az óriás csiperkét, amilyet én még eddig nem láttam, másrészt, mert ez a recept annyiban különbözik az első linken találhatótól, hogy ebben a tölteléket nagyrészt a padlizsán alkotja. És nagyon finom így együtt. És egészséges is azt hiszem. A gomba pedig tényleg óriási volt, itt termeszti valaki nálunk, a szára olyan vastag volt mint a négy hüvelykujjam egybe:)


Ezt azért teszem fel, mert itt jól látszik milyen húsos a gomba.


Hozzávalók:(1 személyre)
  • 1 óriás csiperke
  • 3 szelet gépsonka vagy más felvágott ízlés szerint
  • 1 fej hagyma
  • 4 - 5 kocka zöldfűszeres olívaolajban érlelt mozzarella és juhsajt
  • 1 fél vinetta
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • fokhagymabors
  • 1 kávéskanál joghurt
  • zöldfűszerek(petrezselyemzöld, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, metélőhagyma)
  • ízlés szerint natúr joghurt a tálaláshoz
Elkészítés:
 A gombát megtisztítom, a szárát kiveszem, félreteszem. A hagymát apróra vágom, az olívaolajon megfonnyasztom. A vinettát a hagymához teszem, mepirítom kissé, majd hozzáteszem a  felvágottat, a gombák szárát, fűszerezem, és együtt tovább pirítom, kb 5 percig, legvégül a tűzről levéve hozzákavarom az apróra vágott zöldfűszereket.
A gombába beleteszem a kávéskanál joghurtot, megtöltöm a töltelékkel, a sajtokat a  töltelék tetejére helyezem. A töltelékből még maradt meg, azt a tálaláskor a gomba mellé helyeztem.
A megtöltött gombákat kivajazott tepsibe teszem, és előmelegített sütőbe tolom. Kb. 20 percig sütöttem, mert a gomba nagyon húsos volt, és jól átsüljön, de kisebb gombáknak 10 perc is elég. A sajt közben szépen megolvadt a tetején. Tálaláskor egy evőkanál joghurttal nyakon öntöttem.
Természetesen több, kisebb csiperkéből is készíthető.

És a gomba még előkészítve:



11 megjegyzés:

Edó írta...

Uhh,én ezt annyira imádnám!!

HajniZoli írta...

Jó gomba forrásod van. Csodás!

María írta...

Ez isteni lehetett!!! Még sonka nélkül is imádnám!!

Okki írta...

Nagyon finom lehet! :)

Babette írta...

Imádom a gombát! Nagyon finomat főztél!

IsaBella írta...

Nagyon guszta! És mekkora gomba! Még én sem láttam ilyen nagyot!

Blogkonyha írta...

Szeretem a töltött gombát, de még padlizsánnal nem csináltam. Mentem a receptjét, egyszer kipróbálom. Nagyon guszta!!!

Elisabeth írta...

Nálunk ilyen nagy gomba a Portobello gomba, ilyen nagy fehér gombát még nem találtam itt!

Nagyon guszta és finom a töltelék benne, ügyes, és kreativ!

Titi írta...

Kedves Kata! Örülök, hogy hallok felőled :) Viszont gratulálok az államvizsgádhoz! :) Jó túl lenni rajta.
Ez a gomba-vinetta kombó nagyon tetszik :)

Titi írta...

És nagyon tetszik az új dizájn :) Aranyos, vidám.

Kati írta...

Edó, elhiszem, én is nagyon szeretem:)

HajniZoli, köszi:)

Mária, igen sonka nélkül is finom:)

Okki, Babette, köszi:)

IsaBella, eddig én sem:)


Illéskrisz, eddig én sem készítettem így, de nekem nagyon tetszik:)

Én pedig a Portobellot nem ismerem:) Köszi:)

Titi,köszi:)