Hozzávalók:(ez egy személyre készült)
- két jó kötés retek levele
- 3 - 4 szál zöld fokhagymaszár
- fél evőkanál liszt
- másfél dl tej
- 1 evőkanál zsír, én azt használtam fel, amiben a füstölt sonkát sütöttem
- só
- fokhagymabors
A leveleket jól átmostam. A zsírt felforrósítottam, a leveleket beleforgattam, és kevés(kb. fél dl ) vizet öntöttem alája. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymaszárat is. Így puhára pároltam. Amikor megpuhult rászórtam a lisztet, lassanként ráöntöttem a tejet, sóztam, fokhagymaborsoztam, és folytonosan kavargatva besűrítettem.
Tükörtojással tálaltam. Igazi zöld ebéd volt számomra. Csak ajánlani tudom.
12 megjegyzés:
Még nem kóstoltam reteklevelet, de jól hangzik!!
Nagyon finom lehet, ugyan még én sem kóstoltam, mivel receptem sem volt hozzá, na de majd most....
Hallani már hallottam arról hogy a retek és a karalábé leveléből finom főzeléket lehet készíteni.
Én sem ettem még, de mindenhol azt látom, hogy milyen egészséges és jó. Megkóstolnám szívesen! És nagyon szuper a tányérod!!!
Nagyon finom lehetett:) A szív alakú tányérod nagyon szuper:)
Én szeretem a friss reteklevelet, főzelékként még nem ettem,de sok fokhagymával, egész levelekként, nem darabolva, párolva,mellé köretnek rizs,valami csodafinom
Én sem ettem még,de majd most....
Nagyon guszta:))
Ez soha nem jutott volna eszembe, de tény, hogy nagyon étvágygerjesztő a fotón! :-)
hát nekem se !! de hát igen, ezt is ki kell próbálnom !!
Valahol olvastam már reteklevél levest, most itt a főzelék. Ha igazán szép friss retket kapok, biztos kipróbálom. Ha finom és még egészséges is, kár kidobni a leveleket is.
Dejó! Múlt hétvégén nálunk is ez volt. Azt hittem, csak az én anyukám ilyen kis feltaláló. ˘˘
Tegnap nálunk csalánból volt főzelék. Az is isteni finom! :)
Állítólag nagyon egészséges, sokat olvasgattam mostanság a retekről. Kolléganőm vett sörretket és kicsit utánanéztem, azóta már vettem én is, más íze van mint a pirosnak.
Amit a piacon árulnak, elég fonnyadt levelűek. Pedig megenném, bátor vagyok :-). Szerintem olyan lehet mint a spenót.
Anazar, én is tavaly először, de nagyon megtetszett:)
Gizi, és külön a reteklevél is nagyon finom:) Hasonló lest a spenóthoz, csak nem olyan vasas az íze:)
Emi, hátha találsz egyszer friss, kezeletlen leveleket, abból kipróbálhatod:) És köszi:)
Trollanyu, igazából, egy tálka, de nekem , egy személyre tányérnak is tökéletes:)
Patrícia, a te változatodat is ki kell próbálnom jövőre, mert sajnos már kifogyott a retek:)
Mónika, ki kell próbálni, mert finom:)
teller - cake, én is tavaly hallottam róla először, menten ki is próbáltam :)
Ibolya, Isten hozott a blogomon, gyere máskor is:) Megéri kipróbálni annak aki szereti a zöldeket, mert nagyon finom:)
Mária, igen, én otthon a kertben termett retek leveléből készítettem, vigyázni kell a piacossal, hogy ne legyen permetezett.
IsaBella, mi csalánból levest szoktunk főzni, füstölt hússal, de főzelékként is biztos finom:)
Csipike, igen a spenóthoz hasonló, de nem olyan vasas ízű, én a pirosreteknek a leveléből készítettem, másból még nem próbáltam.
Megjegyzés küldése