Egyúttal ezzel a kaláccsal szeretnék jelentkezni a Dolce Vita blog szülinapi játékára.
Hozzávalók:
- 450 g finomliszt
- 60 g cukor
- csipet só
- 2 kisebb tojás sárgája
- fél dl citruslé (1 citrom leve)
- fél dl málnaszörp
- 1 citrom reszel héja
- 2 dl tejszín
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- 1 vaníliás cukor
Töltelék:
- 2 tojás fehérje
- csipet só
- 60 g cukor
- 25 dkg ribizli és málna
- 1 maréknyi gríz
- 10 (15) dkg apróra vágott fehércsokoládé
Tetejére:
- 1 tojás
- fél dl tej
- porcukor a díszítéshez
A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam, közepébe
mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt és két evőkanál kevés
cukorral elkevert langyos tejet öntöttem rá. Hagytam felfutni,
hozzáadtam a cukrot, a tojássárgáját, a tejszínt, a citromhéjat, a citromlevet és a málnaszörpöt, a vaníliáscukrot, majd kézzel könnyű kalácstésztát
dagasztottam. Nekem még egy kevés liszt kellett a tésztába, mert túl
lágynak bizonyult, lehet, hogy a két evőkanál tej miatt, amiben
felfutattam az élesztőt.
A bedagasztott tésztát a tálban hagytam duplájára kelni(kb. fél óra)
Amikor
megkelt kiborítottam egy enyhén lisztezett felületre és kb. 3-4 mm
vastag téglalapot nyújtottam belőle, már amennyire tudtam, nem lett
tökéletes téglalap.
A
töltelékhez a tojások fehérjét habbá vertem egy csipet sóval, majd
hozzáadtam a kristálycukrot és tovább kevertem, míg szép fényes, kemény
habom nem lett. A még fagyos málnát és ribizlit összekevertem egy maréknyi grízzel, hogy majd ne áztassa el a tésztát. A kinyújtott tésztát megkentem a tojáshabbal, és jó bőven megszórtam a
fehércsokoládéval, és a málnával meg ribizlivel. A tésztát feltekertem mint egy bejglit. 6 nagy szeletet
vágtam belőle.
Egy 28-30 cm-es tortaforma
alját kibéleltem sütőpapírral és a szeleteket beleállítottam. Letakartam
és hagytam duplájára kelni, ez kb. 30 perc.
A megkelt kalácsot vékonyan lekentem a tojás és a tej keverékével, és 30 percre a forró sütőbe tettem.
A megkelt kalácsot vékonyan lekentem a tojás és a tej keverékével, és 30 percre a forró sütőbe tettem.
Félidőben, amikor már elég piros volt a teteje egy alufóliát terítettem rá.
A sütőből kivéve megszórtam porcukorral.
17 megjegyzés:
Ez valami csodás lehet!!!
Nagyon kívánatos,bíztos nem tudnék neki ellen állni:))
Jaj, de jól néz ki! Akár már indulnék is érte!:)
Csodásan néz ki!! Már tervezem a sütését!! :))
Nagyon mutatós és biztosan finom is :)
Rózsa
Gyönyörű látvány, és a gyümölcsös habbbal valami szuper lehet. Imádom a kalácsokat:)
Nagyon guszta! :))
Mennyei lehet!:)
Nagyon kívánatos! Nem csoda, hogy a család újból és újból ilyet rendel!
Nagyon szép!! Nálunk ma kelt tészta készült, de hamarosan ezt is meg kell süssem. :)
Nagyon szép és finom lehet a kalácsot! Hogy én már ma mennyi kalácsot láttam és mind a másé sajnos!:-)
De szép és finom! Az a szelet a tányérról pont elég lenne most:)
De guszta! Nagyon szép lett! Habcsókos kalácsot még nem sütöttem, pedig már olyan sok helyen olvastam róla!
Ez nagyon "ott van"!!! :-) Ránézésre is gyönyörű. Meg kell tanulnom, mert nagyon guszta ;-)
Meg tudom érteni a családod! :) Csuda jó!
Lányok, köszönöm mindenkinek, próbáljátok ki mert isteni finom, nálunk most ez a sláger, a hétvégén elkészült a negyedik változat is, málnával, meggyel, tejcsokival:)
Juj...de jól néz ki...én is kérek belőle..:D
Megjegyzés küldése