Megtörve. |
Még sütés előtt. |
Hozzávalók:
- 450 g finomliszt
- 60 g cukor
- csipet só
- 2 kisebb tojás sárgája
- 1 dl citruslé (1 narancs leve)
- 1 citrom reszel héja (én egy fél narancsét tettem bele)
- 2 dl tejszín
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- 1 vaníliás cukor
Töltelék:
- 2 tojás fehérje
- csipet só
- 60 g cukor
- 2 kávéskanál kardamom
- 10 (15) dkg apróra vágott étcsokoládé
Tetejére:
- 2 dkg vaj
- diógrillázs
- porcukor a díszítéshez
A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt és két evőkanál kevés cukorral elkevert langyos tejet öntöttem rá. Hagytam felfutni, hozzáadtam a cukrot, a tojássárgáját, a tejszínt, a narancshéjat, a narancslevet, a vaníliáscukrot, majd kézzel könnyű kalácstésztát dagasztottam. Nekem még egy kevés liszt kellett a tésztába, mert túl lágynak bizonyult, lehet, hogy a két evőkanál tej miatt, amiben felfutattam az élesztőt.
A bedagasztott tésztát a tálban hagytam duplájára kelni(kb. fél óra)
Amikor megkelt kiborítottam egy enyhén lisztezett felületre és kb. 3-4 mm vastag téglalapot nyújtottam belőle, már amennyire tudtam, nem lett tökéletes téglalap.
A töltelékhez a tojások fehérjét habbá vertem egy csipet sóval, majd hozzáadtam a kristálycukrot és tovább kevertem, míg szép fényes, kemény habom nem lett. A kinyújtott tésztát megszórtam a kardamommal, majd a habot a tésztára kentem és jó bőven megszórtam durvára tört csokoládéval. A tésztát feltekertem mint egy bejglit. 8 nagy szeletet vágtam belőle.
Egy 28-30 cm-es tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral és a szeleteket beleállítottam. Letakartam és hagytam duplájára kelni, ez kb. 30 perc.
A megkelt kalácsot vékonyan lekentem az olvasztott vajjal, majd megszórtama diógrillázzsal, és 30 percre a forró sütőbe tettem.
A megkelt kalácsot vékonyan lekentem az olvasztott vajjal, majd megszórtama diógrillázzsal, és 30 percre a forró sütőbe tettem.
Félidőben, amikor már elég piros volt a teteje egy alufóliát terítettem lazán a tetejére.
16 megjegyzés:
Juj de guszta! Én is kérek belőle! (:
Anyukám ma vásárolt egy kalácsos könyvecskét, abból én is kinéztem kb három receptet, amit Erika játékára el szeretnék készíteni. (: Illetve az egyiket a három közül. (:
Amúgy nem (csak) ezért jöttem. Kukkants be hozzám, megvan a játékom nyertese. (:
Nagyon jó ez a töltelék! Limara receptjeiben még sosem csalódtam.
Nagyon szép a kalácsod! :) Limara receptjei nálam is mindig beváltak.
Meseszép lett :-) Szinte érzem az illatát is.......
Csodás kalács!!! Én is régóta követem Limarát és sütöm a jól bevált kenyerét, meg néha a többit...
Nálunk van egy családi, hagyományos húsvéti kalács, amit a nagyszüleimtől örököltem. Szokásosan azzal esszük a sonkát. Kicsit teltebb, nem annyira foszlós, könnyű és csak picit édes. Így szoktuk meg. Nekünk nagyon ízlik.
Gyönyörű lett!!
Csodás!!!
nagyon jól néz ki...még van egy kis kardamonunk ki is próbálom vmikor:-)
Nagyon guszta! Kalácsot még én sem sütöttem, lassan illene... :)
Nagyon szép lett!
Limara kalácsaival én is vagyok ,nem lehet elrontani és nagyon finomak.
Én is kinéztem már nála ezt a kalácsot,tuti,hogy finom:))
Fantasztikusan néz ki! Gondolom egy morzsa sem maradt belőle... :-)
Meseszép lett, gratulálok:)
Már sütés előtt is remekül néz ki. Sülve meg... jaj de beleharapnék! Nagyon nagyon kívánom.
Nagyon jól néz ki:)Gratulálok!
Micsoda sárga tojásokból sütötted! Csodálatosan néz ki! Szívesen vennék egy szeletkét!
IsaBella, köszi a nyereményt, emailt küldtem, láttam a nevezésedet Erikánál:)
Márti, én is csak jót hallottam róla:)
Csilla, nem véletlenül Limara péksége a blogja neve:)
Verus, köszönöm, isteni illatok terjengtek ac lakásban az biztos:)
Tiffanylda, nálunk is megvan a hagyományos kalács, amit régebb nagymamám sütött, most nagynéném, de nem szoktuk azzal enni a sonkát, mert édes.
Zsuzsa, Vicuska, köszönöm:)
BoGyó, nem fogod megbánni:)
Panna, ami késik nem múlik:)
Jámborné Budai Mónika, igen, mindenki csak dícséri Limarát:)
teller - cake, bizony, egy morzsa sem, sőt kérdezték, hogy még van?
Trollanyu, köszönöm:)
Emi, mi is alig tudtuk kivárni, hogy meghűljön.
Édy, Isten hozott a blogomon, köszönöm:)
Illéskrisz, nagymamám házi tojásaiból sütöttem, de a narancslé is hozzájárul a sárgaságához szerintem.
Megjegyzés küldése