Hozzávalók:
- kb 1 l zsenge fejtett bab
- 1 hagyma
- 2 zöld paprika
- 2 -3 kisebb szál zellerzöld vagy egy nagyobb
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- olaj
- só
- fűszerpaprika
- ecet
- tejföl
- zöldhagyma vagy hagyma
A még fagyos fejtett babot forrásban lévő enyhén sós vízbe öntöttem, amikor újra felforrt hozzáadtam a torzsától megtisztított paprikákat, az apróra vágott hagymát, és egy teatojásban a zellerzöldet. Alacsony lángon(hogy ne főjjön szét) puhára főztem a babot. Amikor megfőtt elkészítettem a rántást(Rántás: Az olajon világosra pirítottam a lisztet, a tűzről levéve hozzáadtam a fűszerpaprikát és felöntöttem 1 dl vízzel, és 1 dl tejjel) majd a leveshez öntöttem. Hagytam egyet buzzanni, levéve a tűzről, hogy ne fusson össze kevés ecettel megsavanyítottam, és a tetejére szórtam az apróra vágott petrezselyemzöldet. Tejföllel és zöldhagymával tálalva az igazi.

18 megjegyzés:
Nagyon finom,már ettem ilyet és a tiéd nagyon guszta!
Az egyik kedvencem!
Gondolom a zsenge babot fagyasztottad le annakidején, igaz?
És a szegény zellerzöldet mért dugdosod ugyan biza?
Én rászoktattam már rég a családot, szép apróra megvágom a friss zellerlevelet és többnyire paradicsomlével ízesített levesekbe használom.
Egy mukk sincs megeszik.:),:).
De jó, finom szalonna bőrrel nyámi :)
Mi is nagyon szeretjük! Csak nekem már elfogyott a zsengéspaszuly, ahogy mi nevezzük.
Egymás után hozod a kedvenc leveseimet! Imádom! Ez a kis csupr most jól esne...:o)
Remek kis leveske!
Erre én is büszke lettem volna :) Olyan jól esne most egy tányérra való ebben a hidegben.
Itt is csak csorgatni tudom a nyálam:) Köszönöm, hogy játszottál:)
Nagyon guszta! Nekem is csak nemrég fogyott el a mélyhűtőből a tavalyi fejtett bab.
Szeretem levesek egyike :) Két perce sincs, hogy említettem a férjemnek, lassan kiürítem a fagyasztó tartalmát, helyet kell adni az újnak!
Mónika(ne haragudj, hogy rövidítek:)), bizony nagyon finom, mi mindig így készítjük:)
Angéla, nekem is:)
Juci, igen a zsenge babot fagyasztottam le:) Nem dugdosom a zellerzöldet, csak ez a fagyasztott fajta:) és nem lehet már olyan szépen megvágni, ezért tettem teatojásba:) Amúgy nincs baj az ilyen zöldekkel:)
Panna, azzal is biztos finom, de a fejtett/zsenge babhoz mi nem szoktunk tenni, csak a szárazbabhoz.
Gerdi, sajnos nekem is az utolsó adag volt:)
Illéskrisz, örvendek, hogy tetszik, és az a kis csupor nem is olyan kicsi mikor megtöltöm, mert eléggé öblös:)
Anazar, köszi:)
Nyammm, köszi, hogy játszhattam.
Katalin, köszi:)
Vicuska, igaz azért még a fejtett babig kell még kicsit várni:)
Meg lehet ezt főzni bolti fagyasztott fejtett babból?
Gvendolin, természetesen, bolti fagyasztott fejtett babból is megfözhetö :) Finom lesz abból is. Üdvözöllek a blogomon, látogass el hozzám máskor is, remélem még találsz kedvedre való recepteket.
Holnap ez lesz köszi szépen
Bolti fagyasztott zsengebabból főzöm én is,nagyon szeretjük.zöldpaprikát nem teszek bele,egy répa,egy petrezselyem egeszben, megszórom jó sok petrezselyemzöldel a végén,rántás,tejföllel és ecet nélkül.Ecetet a szárazbab levesbe teszek,azt füstölt csülökkel és tárkonyosan főzöm.
Bocsi, hogy csak most látom, egészségetekre!
Biztos úgy is finom! Ahány ház, annyi szokás,ahogy mondják, én anyumtól S mamámtól tanultam így főzni, ez a zöldpaprika azt hiszem erdélyi, vagy nyárádmenti szokás, mi többféle levesbe is teszünk zöldpaprikát ízesítőként.
Megjegyzés küldése