2011. március 22., kedd

Mézes keksz a VKF! 41. fordulójára

Mézigörl, a Mézes finomságok gasztroblog írója, és egyben a VKF! 41. fordulójának háziasszonya olyan ételeket vár a résztvevőktől, amelyeknek az összetevői között a méz is szerepel, mert
"...a méz csupa napsugár és napfény, amire az ember egészségének nagy szüksége van."

(Ignácz Sándor, 1943) 



Én egy kicsit megkéstem a "mézes finomság" elkészítésével, de mivel nem szerettem volna kimaradni ebből a fordulóból, és mert két-három hete forgatom a fejemben, hogy kekszet sütök, a kettőt összehangoltam és sütöttem egy mézes kekszet. Tudom, hogy nem nagy újítás ez a keksz, de biztos lesz olyan aki számára újdonság, és aki szívesen elkészíti.
Én most sütöttem életemben másodikszor kekszet (az első nem sikerült :)) , de meg vagyok elégedve az eredménnyel, szépek és finomak lettek, legalábbis az én szememnek.
A receptet Gergely Éva:Erdélyi ízek című könyvéből választottam, egy keveset módosítottam rajta.





 Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 6 evőkanál híg méz
  • 15 dkg lágy margarin
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 2 kávéskanál darált fahéj
  • kb. 25 db egész dióbél
  • színes tortadara
Elkészítés:

A lisztből a margarinnal, mézzel, cukorral, sütőporral, tejföllel, és a fahéjjal tésztát gyúrtam. Fél cm vastagra nyújtottam, és virág formával kivágtam. A virágok egyrészének közepébe fél dióbelet nyomtam, a többit megszórtam színes tortadarával. Enyhén kivajazott tepsibe raktam, előmelegített sütőben, a legalacsonyabb fokon megsütöttem, vigyázni kell, mert erős tűznél hamar megég. Kb. 15 - 20 perc alatt sült világosbarnára.

3 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Szia,
Utólagos engedelmeddel felvettem a blogod a gasztro.blog.hu-ra, hogy többen olvashassanak. Ha nem szeretnél ott megjelenni, kérlek jelezd a gabojsza@gmail.com címen:-)

Kati írta...

Gabojsza, köszönöm, hogy felvettél a gasztro. blog.hu-ra.

Gabojsza írta...

Igazán nincs mit:-) Üdv. a csapatban!