A kakukk ugyan még nem szólalt meg (a hagyomány szerint csak akkor szabad a "disznólábat" levenni a füstről), de a szüleim nem tartották most ezt be, megkezdtek egy disznósonkát, hát abból muszály volt egy finom lucskost főzni.
Hozzávalók:
- kb. fél kg füstölt disznóhús bőrével és kövéressével együtt
- 1 fej káposzta
- 1 hagyma
- csombor
- kapor
- 1 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 - 2 dl tej
- csorrintásnyi olaj
- őrölt pirospaprika
- ecet ízlés szerint
- só
- bors
Körülbelül 3 l vízben a disznóhúst főni tettem. Amikor a hús megpuhult, hozzáadtam a kockára vágott káposztát, az apróra vágott hagymát, és megsóztam. A csombort és kaprot cérnával összekötöztem, és azt is beletettem a levesbe. Amire a káposzta megpuhult előkészítettem az eresztéket: egy tojássárgáját a két evőkanál liszttel csomómentesre kavartam, felöntöttem a két dl tejjel és kevés vízzel. Amikor a káposzta megpuhult, levettem a lángról, és óvatosan hozzáöntöttem az eresztéket, sóztam, borsoztam, ecettel savanyítottam. Többet nem tettem vissza a lángra, mert az ereszték hamar összefut benne. Végül egy csorrintásnyi olajban megfuttattam egy kevés pirospaprikát, és a levesbe öntöttem. Tálalás előtt a húst kivettem, felszeleteltem, úgy tettem a tányérokra. Tejfölt és csípőspaprikát is tálaltam mellé.
9 megjegyzés:
Imádom! (Egyébként is, a levesekkel barát vagyok!)
Kata, én leves nélkül élni sem tudnék, és úgy érzem ebben a műfajban vagyok a leginkább otthon, mármint a levesekben.
Megcsinaltam,finomabb lucskost meg em ettem, a ujra rakerült a sor.köszönöm a receptet!
Kedves Névtelen,
örvendek, hogy ízlett a kucskos káposzta, én édesanyámtól tanultam, aki peddig az én nagymamámtól, így csakis finom lehet, hisz több évtizedes tapasztalat van mögötte. Isten hozott a blogomon, gyere hozzám máskor is:)
Erdelyböl kerültem Nemtorszagba, evekig probalkoztam lucskos receptekkel ami az anyukamehoz hasonlo izekere wmleztessen. Amiutan az Önet kiprobaltam felujjongtam: ez az! azotta rendszeresn kerül a menübe, a ferjem is nagyon kedveli!
Köszönöm!
I.McKinney
Iolanda McKinney, Isten hozta a blogomon, higyje el, ezek a legörvendetesebb visszajelzések nekem, amikor kipróbálják, s ízlik az étel az én receptem után. Ezért is hoztam létre a blogot, hogy a mi erdélyi ételeinket többen megismerjék. Örvendek, hogy sikerült felidéznem Önben (Önökben)anyukája főztjének ízét. Szívesen visszavárom máskor is, válogasson az erdélyi receptekből. Üdvözlettel, Kati
Mi is pontosan így készítjük, csak pirospaprika nélkül.
Kinga, de jó:) Nagyon finom leves. Isten hozott a blogomon, gyere máskor is nézelődni :)
Finom a Lucskos káposzta leves!
Piros paprika megfutatva nem kell, nem egészséges, sem tej, jó a víz a habarásnak! Én hagymát sem teszek! A többi hozzávaló az mind jó és így lesz finom!!
Én így tanultam Édesanyámtól és nagyon finom volt!!!!!
Megjegyzés küldése