2011. március 29., kedd

Ibolyás cukor

A napokban Mézeskalács konyhájában pillantottam meg az ibolyás cukrot. Ő is leírta, hogy Napmátka blogjában olvasott először az ehető virágokból készített lekvárokról, illatos cukrokról, virágecetekről. Ugyanígy én is Napmátkánál olvastam először ezekről a dolgokról, és elcsodálkoztam, hogy milyen bátran használja az ízeket, zamatokat, illatokat.
Most Mézeskalácsnak köszönhetően én is kipróbáltam az ibolyás cukrot, mert annyira megtetszett nála a fotó, hogy nem tudtam ellenállni neki. A hétvégi szép idő pont kapóra jött ehhez, mert egy séta alatt én is gyűjtöttem egy maréknyi illatos ibolyát.
Még én sem tudom, hogy mire fogom felhasználni, de Napmátkánál is találtam ötleteket, és várom az eredményt, hogy Mézeskalács mit készít majd belőle.
Ha vannak ötleteitek, tapasztalatotok ezzel kapcsolatban, egyáltalán az ehető virágokkal kapcsolatban, írjátok le a megjegyzésekbe, szerintem mindannyian tanulhatunk ezekből.
Az elkészítésnél követtem Mézeskalács tanácsait, ezúton is köszönöm neki.

Hozzávalók:
  • egy maréknyi zöldjétől megfosztott illatos kékibolya szirom (vegyszerezéstől és portól mentes helyről)
  • cukor, a szirmok mennyiségének másfél-kétszerese



 Elkészítés:
Egy tiszta, száraz üvegecskébe rétegeztem a cukrot és a szirmokat. Légmentesen lezártam. A kamrában, sötét helyen tárolom, naponta összerázom. Szombaton készítettem, ma megkukucskáltam, nagyon jó illata van már most.
Azt hiszem ugyanezt kipróbálom az orgonával és az akáccal is, sőt szerintem hársfa virágból készítve is finom, illatos lehet.

15 megjegyzés:

Kata írta...

Egyből Darvasi Virágzabálók könyve jutott eszembe! Bolondul kíváncsi vagyok, mire használod majd!

Kati írta...

Gondoltam én is könyvedre amit olvastál, még gondolkodom, hogy mire fogom használni, de biztos olvasol majd róla.

Panna írta...

Kati,

Nekem is az jutott az eszembe, hogy vajon mire fogod használni. Kíváncsian várom. Nekem tavaly óta van egy nagy adag levendulás cukrom, de még nem gondolkodtam a sorsán. Lehet ötletet kapok Tőled!

eSKa írta...

Nagyon szép lett az ibolyás cukros üveg. Gondolom az illata is nagyon jó. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz a végén. Hétvégén én is kipróbálom. Egy ismerősöm az ibolyavirágokat a salátájába szórja, gyönyörű lesz tőle. Én még nem kóstoltam, de azt mondja, nagyon finom.

Mézeskalács írta...

Gyönyörű lett! Örülök, hogy belevágtál!:) A hársvirágos ötlet nagyon szuper!!!

Tücsök Bogár írta...

Csak azt tudom írni, hogy gyönyörűséges!

Bence/Emoke írta...

Hétvégén én is akartam szedni anyukáméknál ibolyát de siettem így talán majd most hétvégén :) De elkészítem én is!! :)

Juci írta...

Már csak a színéért és az illatáért megérte, hogy elkészítsd! Igaz?

Kati írta...

Panna, még én is gondolkodom a felhasználásán, a levenduláról nekem valahogy mindig a tisztítószerek jutnak eszembe, így nem is nagyon szeretem a levendulás dolgokat, viszont a lila levendula mezők gyönyörűek.


eSKa, én is hallottam, hogy salátába is teszik az ibolya szirmokat, még én sem kóstoltam.

Tücsök Bogár, köszönöm!

Emőke, Juci, tényleg már csak a látványért és az illatért is megéri elkészíteni.

eSKa írta...

Szia Kati!
Jöttem megint egy "Jó szóval" Neked :)
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Hobbychef írta...

Nagyon szép, jó ötlet.
Szeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.

Bors and Pepper írta...

Kedves Kati! Nagyon csábító ez az ibolyás cukor :) Szeretek Nálad olvasgatni, ezért fogadd szeretettel az "Egy jó szó" szívecskéjét tőlem! Ugorj át hozzám :)

Nelli írta...

Milyen jó ötlet!Kíváncsian várom, hogy mibe fogod tenni majd.Szerintem bodzából is finomságos lenne.
Fogadj tőlem szeretettel egy jó szót!
http://eszterszappan.blogspot.com/

Cakeni írta...

Megszeretném köszönni az "Egy jó szót" amit töled kaptam, s mivel nagyon tetszik a blogod szeretném viszonozni,fogadd hát nagyon nagy szeretettel:)
Ez az ibolyás cukor fantasztikus ,kiváncsian várom hogy milyen finomságba kerül majd:)

judit60 írta...

Nagyszerü ötlet, még ma kipróbálom.