2022. július 11., hétfő

Zöld borscht (Ukrán spenótos, cukkinis leves)

Isteni finom nyári leves, akár hidegen is fogyasztható, hasonló a mi spenót levesünkhöz.

Hozzávalók (4 – 5 személy részére): Kb. 35 dkg krumpli, 4 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 1 közepes cukkini, 40 dkg spenót, 4 keményre főzött tojás, kevés olaj, só, bors, fél citrom leve, kis csokor kapor vagy petrezselyemzöld. Tejföl a tálaláshoz.

Elkészítése:A krumplit meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A cukkinit szintén felkockázzuk. A spenótot kissé megvagdaljuk.

A finomra aprított hagymát és a reszelt sárgarépát üvegesre dinszteljük az olajon, felöntjük kb 2, 5 liter forró vízzel, amikor újraforrt hozzáadjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk, együtt készre főzzük. Amikor a krumpli megpuhult hozzáadjuk a cukkinit, a spenótot, 4 – 5 percig együtt főzzük, végük hozzáadjuk a kockára vágott főtt tojást, a finomra aprított kaport vagy petrezselyemzöldet, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, a citromlével ízlés szerint savanyítjuk.

Tejföllel tálaljuk.

Megjegyzés: Ez a leves eredetileg sóskával készül, de tökéletesen helyettesíthető spenóttal és citromlével.


3 megjegyzés:

horimarika írta...

Jó, hogy ismét írsz! Nagyon jó.

Kati írta...

Horimarika :)
Bizony, nekem is jólesik újra írni :)
Főzni ayóta is főzök, csak kevés az időm posztolni :)

Névtelen írta...

Nagyon ügyes vagy! Szeretettel gratulálok a csodás receptekhez!