2021. március 10., szerda

Édesköményes, szójaszószos leves

Az édeskömény Dél- Európában honos, ott termsztik nagy mennyiségben, nálunk nem igazán terem meg, de napjainkban szinte minden zöldségesnél, áruházban kapható. Szezonja hosszú, szinte az egész évet lefedi, mert két fázisban is termesztik. Április májusban van a tavaszi ültetés utáni szezonja, ha szeretjük az ánizsos ízvilágot, érdemes kipróbálnunk. Már az ókorban is termesztették, termése természetes orvosság is, hisz serkenti az emésztést, étvágyjavító, görcsoldó, tejszaporító, torokgyulladásra is jó öblögetésként.

Gumóját salátákban, levesnen, sülve is fogyaszthatjuk, nagyon ízletes és egészséges, vitaminokat, fehérjét, ásványi sókat tartalmaz.


Hozzávalók: ( 4 -5 személy részére): 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 nagyobb édeskömény gumó, 1 hagyma, 3 zöldhagyma, fél fej brokkoli, fejenként egy főtt tojás, 5 dkg rizstészta vagy tojásos kínai tészta, ízlés szerint 4 – 5 evőkanál szójaszósz, só, bors, kevés olaj.

Elkészítése: A tojásokat készre főzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. A felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret megdinszeljük az olajon, felöntjük, kb 2, 5 liter vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük, amikor szinte kész, hozzáadjuk a csíkokra vágott édesköményt, a rózsáira szedett brokkolit, a nagyobb daraboba vágott zöldhagymát, készre főzzük, végül a szójaszósszal ízesítjük, hozzáadjuk a tésztát, a tojásokat, még 4 – 5 percig főzzük, míg a tészta megpuhul.


Megjegyzés: Az édeskömény szárát eltávolítjuk, a zöldjét félretesszük, kettőbe vágjuk, alul a kemény torzsáját eltávolítjuk, ezután vágjuk vékony csíkokra. Szójaszószt ízlés szerint tálalás után is adhatunk a leveshez.


Nincsenek megjegyzések: