2018. október 14., vasárnap

Diógrillázsos, habos almás sütemény

Ez az " almástészta " változat nagyon megtetszett nekem, édesanyámmal közösen készítettük, annyira finom :)


Hozzávalók (30 * 40 cm -es tepsihez)a tésztához: 4 tojás, 4 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 1 dl olaj, 1 dl víz, pici só; a töltelékhez: 1, 20 kg alma, 8 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliáscukor, 1 - 1, 5 teáskanál fahéj, 5 dkg vanília ízű pudingpor, kb 1 dl víz ( az alma nedvességétől függően);a habhoz: 4 tojásfehérje, 8 evőkanál cukor, pici só; a diógrillázshoz: 8 dkg dió, 8 dkg cukor.
Elkészítése: A grillázshoz a cukrot megpergeljük, hozzáadjuk a diót, jól összekavarjuk, , vizes munkalapra kiöntjük, amikor kihűlt egy sodrófa segítségével összetőrjük.
A tojásssárgáját elkeverjük az olajjal és a vízzel. A 4  tojásfehérjét a sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd beledolgozzuk a tojássárgás keveréket, végül pedig beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjük, 180 fokra előmelegített sütőbenk kb 15 percig (tűpróbáig )sütjük.
Amíg a tészta sül, összeállítjuk a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, kisebb cikkekre vágjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vizet, alacsony lángon párolni kezdjük. Először csak a víz felét adjuk hozzá, ha szükséges akkor később még pótoljuk. Amikor az alma megpuhult hozzáadjuk a fahéjt, krumplitörővel kása állagúra törjük, nem baj ha maradnak benne kisebb almadarabok. A pudingport csomómentesre kavarjuk 3 dl vízben és hozzáöntjük az almapüréhez. Pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A tölteléket kicsit pihentetjük, de még melegen egyenletesen rákenjük a tésztára. A tojásfehérjét csipetnyi sóval és a cukorral kemény habbá verjük, az almás réteg tetejére kenjük, megszórjuk a diógrillázzsal, kb 150 fokos sütőben 15 percig sütjük.
Teljesen kihűlve szeleteljük.

1 megjegyzés:

Babette írta...

Köszönöm szépen! :)