Nagymamám
és édesanyám gyorsan elkészülő, mégis nagyon finom és
hagyományos paradicsomlevesét ajánlom az egyre hidegebb őszi és
téli napokra. Grízgaluskával készítve igen finom és laktató
leves.
Hozzávalók
( 5 – 6 személy részére): 1, 5 liter házi paradicsomlé, 1
hagyma, 2 zöld paprika, kis csokor zellerlevél, kis csokor
petrezselyemzöld. A rántáshoz: 3 evőkanál liszt, kevés olaj. A
grízgaluskához: 3 tojás, 2 dl gríz, csipetnyi só.
Elkészítése:
Kb. 8 dl vizet főni teszünk, amikor felfőtt hozzáadjuk a
paradicsomlét, újraforraljuk, hozzáadjuk az egészben hagyott
hagymát, a kicsumázott paprikát, az összekötözött
zellerlevelet, sózzuk, 5 – 6 percig együtt főzzük, közben
elkészítjük a grízgaluskát. A
galuskához a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá
verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és fokozatosan
hozzákavarjuk a grizet, hogy egy nem túl kemény, inkább lágy
masszát kapjunk. Egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk a
levesbe, és lassú tüzön puhára főzzük. A lisztet rózsaszínre
pirítjuk az olajon, felöntjük kb 2 dl vízzel, a leveshez adjuk,
besűrítjük.
Finomra aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
Házi paradicsomlé hiányában sűrített paradicsomból is
készíthetjük, ebből 5 dl szükséges. Friss zellerlevél,
petrezselyemzöld helyett a szárított is kitűnő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése