2018. október 6., szombat

Paradicsomleves grízgaluskával


Nagymamám és édesanyám gyorsan elkészülő, mégis nagyon finom és hagyományos paradicsomlevesét ajánlom az egyre hidegebb őszi és téli napokra. Grízgaluskával készítve igen finom és laktató leves.


Hozzávalók ( 5 – 6 személy részére): 1, 5 liter házi paradicsomlé, 1 hagyma, 2 zöld paprika, kis csokor zellerlevél, kis csokor petrezselyemzöld. A rántáshoz: 3 evőkanál liszt, kevés olaj. A grízgaluskához: 3 tojás, 2 dl gríz, csipetnyi só.
Elkészítése: Kb. 8 dl vizet főni teszünk, amikor felfőtt hozzáadjuk a paradicsomlét, újraforraljuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, a kicsumázott paprikát, az összekötözött zellerlevelet, sózzuk, 5 – 6 percig együtt főzzük, közben elkészítjük a grízgaluskát. A galuskához a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és fokozatosan hozzákavarjuk a grizet, hogy egy nem túl kemény, inkább lágy masszát kapjunk. Egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk a levesbe, és lassú tüzön puhára főzzük. A lisztet rózsaszínre pirítjuk az olajon, felöntjük kb 2 dl vízzel, a leveshez adjuk, besűrítjük. Finomra aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Megjegyzés: Házi paradicsomlé hiányában sűrített paradicsomból is készíthetjük, ebből 5 dl szükséges. Friss zellerlevél, petrezselyemzöld helyett a szárított is kitűnő.

Nincsenek megjegyzések: