2017. május 23., kedd

Kibbeling, vagyis tőkehal csíkok tésztában

Azért is szeretjük Hollandiában, mert itt nagyon sok halat esznek, jó a választék is, bár a hal itt sem mondható olcsó mulatságnak. Elsőként ezt a halas receptet próbáltam ki a hollandok konyhájából, ők igazából nassolnivalóként fogyasztják, mint a majonézes szalmakrumplit is, mindkettő igazi holland street food. :)
Az aioli szószhoz hasonló majonézes szószt adnak hozzá a leggyakrabban, de akár remoulade mártassal is fogyasztható.


Hozzávalók (2 személy részére) 50 dkg tőkehal filé, 1 tojás, 3 + 2 evőkanál búzaliszt, 1 evőkanál kukoricaliszt, só, bors, 1 dl tej, fél dl sőr, olaj a sütéshez.
A szószhoz:1 tojássárgája, 1 teáskanál mustár, kb 1, 5 dl olaj, 2 - 3 cikk fokhagyma, só, 1 evőkanál citromlé, zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A halat 2 - 3 cm hosszú csíkokra, vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 2 evőkanál liszttel, jól összeforgatjuk. A tojást csomómentesre kavarjuk a kétféle liszttel, majd a tejjel és a sőrrel palacsintatészta sűrűségűre hígítjuk.
A halszeleteket a masszába mártjuk, forró olajban pár perc alatt kisütjük.
A tojássárgát símára kavarjuk a mustárral, majd folyamatosan adagolva hozzá az olajat majonézt kavarunk, a citromlével lazítjuk, sózzuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a finomra aprított zöldpetrezselymet. A halszeleteket a majonézbe mártogatva fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: