2016. november 4., péntek

Tormás leves

Életem első tormás levese, de úgy érzem nagyon jól sikerült, az egész családnak ízlett, még édesapámnak is, aki ritkán kedveli az újításaimat :)


Hozzávalók (5 - 6 személy részére): kb 1 kg füstölt sertés oldalas, 3 nagy torma, 6 közepes sárgarépa, 4 petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, 4 krumpli, 15 dkg gomba (lila pereszke), 6 dkg száraztészta, 20 szemesbors, 1 hagyma, 1 paprika, só, szárított petrezselyemzöld, kevés olaj, ízlés szerinti citromlé.
Elkészítése:

  1. Az oldalast felszeleteljük, megmossuk, felöntjük hideg vízzel, főni tesszük.
  2. A tormát lehetőleg szabad levegőn meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. 
  3. A lereszelt torma felét az olajon kissé megdinszteljük, a felforrt leveshez adjuk az egészben hagyott hagymával és a kettőbe vágott paprikával együtt.
  4. Amikor a hús már majdnem puha hozzáadjuk a kockára vágott leveszöldséget, teatojásban a szemesborsot, ha szükséges sózzuk, eggyütt puhára főzzük.
  5. Amikor a zöldség is megpuhult hozzáadjuk a száraztésztát, a kockára vágott krumplit, a felszeletelt gombát és a megmaradt reszelt tormát, eggyütt főzzük, míg a tészta elkészül.
  6. Végül a citromlével savanyítjuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: Tejfölt, friss reszelt tormát kínálhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések: