2016. április 21., csütörtök

Martilapu leves

Mi szeretjük nagyon a tavaszi zöldeket, csalánt, martilaput, ma is az készült, édesapám szedte. Sokan mondják, hogy ilyen burján leveseket nem esznek, mi nagyon szeretjük :)


Hozzávalók: kb. 1 kg martilapu, 1 füstölt disznócsülök, só, ecet, 5 - 6 cikk fokhagyma, kis csokor friss vagy szárított csombor, 2 - 3 evőkanál rizs, csorrintásnyi olaj; az eresztékhez: 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 dl tej. 
Elkészítése: a füstölt csülköt főni tesszük, amikor felfőtt a levét leöntjük, feltöltjük tiszta meleg vízzel, ebben főzzük puhára. A martilaput egy edény felett szűrőben megforrázzuk, megvágjuk, és a fokhagymával, a csomborral együtt a füstölt húshoz adjuk, amikor felforrt beleszórjuk a rizset is. Amire a rizs megfő elkészítjük az eresztéket: a tojást a liszttel csomómentesre kavarjuk, felöntjük fele vízzel, fele tejjel. Az levest a lángról félrehúzzuk, így keverjük bele az eresztéket, mert könnyen összefut. Végül ecettel savanyítjuk, sózzuk ha szükséges, és egy csorrintás olajat keverünk bele.

Nincsenek megjegyzések: