Mi szeretjük nagyon a tavaszi zöldeket, csalánt, martilaput, ma is az készült, édesapám szedte. Sokan mondják, hogy ilyen burján leveseket nem esznek, mi nagyon szeretjük :)
Hozzávalók: kb. 1
kg martilapu, 1 füstölt disznócsülök, só, ecet, 5 - 6 cikk fokhagyma, kis csokor
friss vagy szárított csombor, 2 - 3 evőkanál rizs, csorrintásnyi olaj; az
eresztékhez: 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 dl tej.
Elkészítése: a füstölt
csülköt főni tesszük, amikor felfőtt a levét leöntjük, feltöltjük tiszta meleg
vízzel, ebben főzzük puhára. A martilaput egy edény felett szűrőben megforrázzuk,
megvágjuk, és a fokhagymával, a csomborral együtt a füstölt húshoz adjuk,
amikor felforrt beleszórjuk a rizset is. Amire a rizs megfő elkészítjük az eresztéket:
a tojást a liszttel csomómentesre kavarjuk, felöntjük fele vízzel, fele tejjel.
Az levest a lángról félrehúzzuk, így keverjük bele az eresztéket, mert könnyen
összefut. Végül ecettel savanyítjuk, sózzuk ha szükséges, és egy csorrintás
olajat keverünk bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése