Ez a finomság is az EK adventi különszámához készült, meleg szívvel ajánlom az ünnepi menühöz annak, aki nem csak a hagyományos köreteket kedveli. A fűszeres, savanykás alma kitűnően illik sültekhez, töltött húsokhoz, rántott húsokhoz. A családnak is ízlett.
Hozzávalók (2 személyre): személykenként 2 - 3 alma, kis üveg ribizlidzsem vagy főzés nélküli meggydzsem, 3 - 4 evőkanál cukor, 2 rúd fahéj, kevés őrölt fahéj,1 citrom lehámozott héja, 3 - 4 szegfűszeg, 1 citrom leve, kevés reszelt narancshéj, 1 narancs.
Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat óvatosan kivájjuk, hogy a közepükben egy üreg keletkezzen. Egy lábasba annyi vizet öntünk, hogy majd az almák derekáig érjen, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a citrom - és narancshéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, felforraljuk, beleállítjuk az almákat, alacsony lángon puhára főzzük, majd lyukas kanállal tálra szedjük. Amikor kihűltek az üregükbe egy - egy evőkanál dzsemet teszünk, megszórjuk őrölt fahéjjal, a tetejükre pedig egy fél narancsszeletet állítunk. Az alma főzőlevéből leszűrünk egy keveset, összekeverjük egy kis dzsemmel, tálaláskor az almák alá öntjük.
12 megjegyzés:
Nagyon finom lehet valóban egy jó kis sült vagy rántott hús mellé ! Guszta!
Remélem majd ünnepek környékén is eszembe jut vagy még előtte kipróbálom!
Szia,én is szoktam készíteni,de csak egyszerűen,méz faháj és dióval :)
Ezt is kipróbáljuk majd :)
Hú, ezt most nagyon szeretném, egy jó nagy adag husi mellé :) Mi szoktunk egyébként hasonlót készíteni karácsonykor...:)
Jó kis köretötlet, tényleg finom lehet sült húsokhoz! :) Azt lehet tudni, hogy mitől Bayard-módra? :)
Ez nagyon jól hangzik. Karácsonyra elkészítem. Nagyon szépen tálaltad.
Hmmmm, felírom a listámra.:)Köszönöm!!!!
Kati, ez a sült alma nagyon finom...én is szoktam sütni de rajta hagyom az alma bőrét, és kissé másképpen, fahéj, mazsola, és barna cukorral. Nagyon finom ahogy te készitetted...jó ötlet.
Hagytam neked választ a posztomon, nagyon kedves vagy. Puszillak
Gyerekek voltunk anyukám sokszor készített sült almát, lekvárral a közepében. Most eszembe jutott:-)
Finom lehet ezzel a módszerrel is. Szépen tálaltad!
Kati, nagyon guszta és finom köret, az már biztos!:)
Engem az érdekelne, milyen a főzés nélküli meggydzsem?
...és még gyönyörű is... :) Én még sosem kóstoltam.
Ó de szépek, finom lehet! Szinte érzem az illatát! Szép a tányérod is :)
Éva, ne felejtsd el, meglátod ízleni fog.Köszi:)
Rózsa, a te változatod is fincsi lehet:)Köszi:)
Lilla Seffer, igaz milyen finom? Köszi:)
Hankka, sajnos azt nem tudom miért ez a neve. Köszi:)
Nea, köszi, meglátod ízleni fog:)
Mammka, szívesen, nincs mit:) Köszi:)
Elisabeth, a te változatod is kipróbálandó, a barna cukor különösen jó lehet hozzá:)
Köszi:)
HajniZoli, gyerekkori emlékeket idéztem fel? Köszi:)
Roza, köszi, hamarosan azt is leírom, hogy milyen a főzés nélküli meggydzsem:)
teller - cake, köszi:)
Katalin, köszi:)
Megjegyzés küldése