Sajnos a fotó nem adja vissza a mélybordó színét, de nézzétek el nekem, mert üdítőket, szirupokat nem tudok szépen fényképezni:)
Hozzávalók:
- minden l szilvához fél l víz (nálunk 5 l szilvából készült 2, 5 l vízzel)
- kevés citromsó, a szín megtartásához
- késhegynyi szalicil
- majd minden l léhez 1 kg cukor
Édesanyám több léből is átmosta a szépen megért szilvát, hozzáöntötte a vizet, majd kézzel jól megvacskolta, összetörte. Hozzáadott egy késhegynyi szalicilt, és egy éjszakát állni hagyta. Másnap reggel sűrű gézen átszűrte, de nem szabad nyomkodni, csak esetleg felkötni egy edény fele, hogy magától jól lecsepegjen. Ezután minden liter léhez hozzákevert 1 kg cukrot. Az üvegbe töltés előtt még egy pici szalicilt szórt rá. Nagyon finom üdítő, vízzel, borvízzel higítva.
13 megjegyzés:
Ez nagyon jó! Ki kellene próbálnom!
Na, a címet látva, azon gondolkodtam, vajon mi az a cseresznyeszilva?! Aztán, tovább olvasva, megcilágosodtam. :):):)
Épp a balkonunk előtt-alatt van egy korkodusfa (mert mi így hívjuk), ami sárgát terem, hamarosan beérik. Remélem, nem dézsmálják meg a szomszéd tömbházak "kölykei":P. Két pirosat termő is van a bejáratunknál, de azok már régen leértek. A sárgát tavaly is felhasználtam az ivóleveimhez.
Jaj de fincsi lehet! Mi a szirupokat mindig a lekvárról szűrjük le. :) De az utóbbi években nagyon ritka, mikor készítünk, azt is inkább akkor, ha látjuk, hogy a dzsem túl folyékony.
Érzem az ízét a számban. :)
Erdőkóstoló, igen ez erdőkostolós bejegyzés:)
sedith, mi is úgy mondjuk neki, hogy korkodus, vagy fosószilva, de a korkodust beírtam a google-be, és láttam, hogy csak mi romániaiak használjuk, ízért írtam a cseresznyeszilvát, hogy más is értse:)
ISaBella, mi külön is szoktunk szörpöket készíteni, nagyon megy nálunk, sokszor a telet sem éri meg, mert éppen ilyenkor nyáron fogy:) Bár én a cukor miatt igyekszem kevesebbszer fogyasztani, mert hízlal, de azért elcsábulok néha:)
Noryta, szívesen megkíálnálak belőle, olyan finom gyümölcsös íze van:)
Gondolom a cseresznyeszilva, az az apró kicsi kerek szilva, amit nálunk fosókának hívnak... Van belőle lila és sárga is...Jóra gondolok? Fincsi lehet az itóka!
Hmm... valami mennyei lehet:))
Fosóka szilvának ismerem én is. Szörpöt még nem próbáltam belőle, de jó ötlet, finom lehet. Édesanyám régen kompótnak tette el és rántott krumplival nagyon szerettük:)
Nagyon jól hangzik! :) Ha jól gondolom, anyukáméknak is van egy ilyen fájuk, de eddig csak eszegettük a termését, most viszont már van egy jó kis recept, amit ki is fogunk próbálni! :)
Még nevezik mirabolán szilvának, nagyon elterjedt az ázsiai szószok variációja, valami ínyenc lehetőség számunkra. Ki kellene próbálni, ha készítettek, írjátok meg itt.
Bocsi a késői válaszokért, nem tudom, kimaradt valahogy:)
Illéskrisz, igen jóra gondoltálm nálunk is fosószilvának nevezik:)
Mónika, igen, nagyon finom:)
HajniZoli, na még így sem hallottam, rántott keuplival. Kopótnak anyu is szokott eltenni, mi inkább teába citrom helyett, vagy levest savanyítani használjuk.
hankka, remélem azóta már kipróbáltad:)
szabadszáj, igen olvastam a neten, hogy úgy is hívják. A szószról a Terebesen olvastam, de ha jól emlékszem olyan hozzávalói is voltak, ami nálunk nem kapható, de meg kell nézzem még. Isten hozott a blogomon, gyere máskor is, szívesen látlak.
Köszönöm!! :o)
Én a bordó levelű fa terméséből készítem a szörpöt. Nem adok hozzá vizet. Keverőszárral összezúzom, egy fazekat kibélelek szúnyoghálóval, beöntöm a zúzalékot, kipréselem a levet. Cukrot adok hozzá, felfőzöm, a habot leszedem, ezt is üvegbe töltöm, gyümölcsjoghurt készítésére fogom használni.
Megjegyzés küldése