Hozzávalók:
1.A gombóchoz:
- 4 nagyobb szelet disznóhús
- 4 főtt tojás
- 3 hagyma
- só bors
- olaj a sütéshez
- fél kígyóuborka
- 1 dl tejföl
- 1 dl natúr joghurt
- 10 cikk fokhagyma
- só
- bors
- fél fej Eisberg saláta
- 2 paradicsom
- 1 paprika
- fél kígyóuborka
- só
- olívaolaj
- 8 krumpli
- só
- olaj, nálam oregánós fűszerolaj
A hússzeleteket kipotyoltam, sóztam, borsoztam, és néhány órára lefóliázva a hűtőbe tettem. A tojásokat keményre főztem, kihűtöttem, a héját leszedtem. A tojásokat belecsavartam a kipotyolt hússzeletekbe, fehér cérnával átkötöttem, hogy ne essenek szét. A hagymát meghámoztam, apróra vágtam, és kevés olajon üvegesre pároltam, ebbe beletettem a gombócokat, néhányszor átforgattam, amíg kifehéredtek, majd fél dl vizet töltve alájuk, megpároltam. Amikor elkészült a cérnát levágtam róluk.
A krumplikat meghámoztam, négybe vágtam, megsóztam, egy tepsibe tettem, kevés olajat öntöttem rá, és a krumplikat jól átforgattam benne. Alufóliával lefödve, fél óra alatt megpuhult, a fóliát levéve még tíz percet pirítottam.
A tzazikihez az uborkát meghámoztam, a reszelő nagyobbik felén lereszeltem, megsóztam, néhány perc után a levét kiszorítottam. A fokhagymát átpaszíroztam, és az uborkához adtam, majd ehhez hozzákevertem a tejfölt és a joghurtot, sóztam, borsoztam, és egy jól záródó dobozban a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
A salátához a hozzávalókat a saláta kivételével kockákra vágtam, a salátát kézzel kisebb darabokra tépdestem, megsóztam, kevés olívaolajat öntöttem rá, és jól összeforgattam.
Tálaláskor a gombócokat éles késsel karikákra vágtam, mellé tettem a krumplit tzaziki szósszal leöntve, a krumpli mellé pedig a salátát egy salátalevelen tálalva.
16 megjegyzés:
Fejedelmi ebédet készítettél!
Nagyon gusztusos, szép a tálalás! Nagyon tetszik, hogy saláta is van hozzá! Igazi tavaszi étek!
Nagyon finom lett az ebédetek,nagyon guszta!
Fantasztikus ebéd!
Már csak a szemddel jóllaksz tőle / vele! Felséges!
Ez gyönyörű !!!!!! Bevállalnám, ha most lehetne :) na de majd később.....
Juci, Panna, Ditta, Ottis, Kata, Viki köszönöm a dicséretet mindannyiotoknak.
Hű, de szivesen elfogadnám ezeket a finomságokat ebédre. Ügyesen állitottad össze az egészet:DDD
Elisabeth, köszönöm, igyekszem ízlésesen tálalni.
Hihi, örülök, hogy ízlett a húsgombócom. :))) Nézd csak, itt az eredeti: http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/10/tojassal-toltott-husgomboc.html És innen került az EK-ba. Na de az a saláta nagyon birizgálja a fantáziámat és biztos, hogy előbb-utóbb elkészítem. :)
Alíz, köszi a receptet, nem tudtam, hogy a tied, nem volt név alatta, tényleg nagyon finom és mutatós, és köszönöm egyben annak a bizonyos Mária néninek is.
Mária néni üzeni: szívesen. Most épp együtt kávézunk. :)))
Hát ez nálunk biztosan kedvenc lenne! :)
Külön-külön mind kedvenc!
Viszem a receptet.
Nagyon tetszik az összeállítás, és a "kipotyoltam" - "kipotyolt" szó meg pláne! Érdekes, számomra eddig ismeretlen kifejezéssel ismertettél meg :) Köszi!
Raindrop, majd írd meg, hogy tetszett a családnak.
Maria, a kipotyolni, azt jelenti klopfolni. Még biztos találsz még nálam ilyen székely nyelvjárásbeli szavakat. :)
Micsoda gasztro-örömök!!!! Tetszik!
Megjegyzés küldése