Hozzávalók egy személyre:
- kb. két kötés retek zsenge levelei
- 1 evőkanál olaj
- 1 hagyma
- fél evőkanál liszt
- fél dl natúr joghurt
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
- fél l víz
- annyi liszt, hogy jó kemény állagú puliszkát kapjunk
- só
A hagymát apróra vágtam, és az olajon üvegesre dinszteltem. A leveleket alaposan átmostam, kicsit összetépdestem, és a hagymára tettem, átforgattam, majd egy kevés vizet töltöttem alája, és megpároltam, 6 - 7 perc alatt kész is van. Amikor megpuhult, elpárolgott róla a víz, pici pirospaprikát szórtam rá, majd a lisztet, sót, borsot, és felöntöttem a joghurttal. Csak éppen pár percig hagytam a tüzön, folyton kevergetve, amíg besűrűsödött.
A puliszkához a vizet sóval felforraltam, amikor forrt habverővel hozzákavartam a puliszkalisztet, és folyamatosan kavargattam ameddig kidegedt, és jó kemény állaga lett. Egy pudingformát kiolajoztam, és még forrón beletömködtem a puliszkát, hagytam egy picit dermedni, utána kiborítottam a formából, és ezzel tálaltam a főzeléket.
18 megjegyzés:
Ez furcsa, ilyenről még nem hallottam. De attól függetlenűl, hogy furcsa még lehet nagyon finom.
Nagyon találékony vagy és kreatív! Ha még az íze is finom akkor ez a recept egy főnyeremény!
Zsófi, Éva, nagyon finom volt a főzelék, ha szoktatok készíteni spenót vagy sóska főzeléket, olyasmi az íze, a joghurttól picit savanykás, friss, a sóskához hasonlít talán a leginkább.Én biztos, hogy máskor is készítek.
én sem hallottam! :) de tök jó! :)
Szimpatikus a főzeléked, szívesen megkóstolnám!
Nagyon ötletes és biztos vagyok benne,hogy finom lett .Olvastam én is a levesről,talán,ha lesz lehetőségem olyan zsenge levelet szerezni,kipróbálom.
Ez a főzelék nekem is meglepetést okozott. Érdekes és különleges. A puliszkába csak só kell? Úgy készül mint a tejbegríz?
Micsoda ötlet! Már alig várom, hogy nálunk is ehetőek legyenek a retkek. Biztos összegyűjtöm a szárukat és kipróbálom!
Zöldfőzelék puliszkával milyen remek ötlet!
Még soha nem hallottam reteklevél főzelékről vagy levesről, de nagyon jó ötlet! A puliszka gyönyörű! Találékony vagy! :)
Ne haragudj a főzeléket neked hagyom, de a puliszkát azt viszem! Azt nagyon szeretem!
Nagyon ötletes!Ügyes vagy!
Ezt szívesen megkóstolnám, de sajna a piaci retek levele is olyan, hogy inkább megy a kukába...
DE érdekes. Még sosem hallottam róla.
Tavaly hallottam először a retek levél levesről, a 73 éves szomszédnénim készített. Az idém én is kipróbálom, a levest is és a főzeléket is, ha már ilyen jól néz ki Nálad!
Fozeleket meg nem ettem, de reteklevelbol keszult paraj mart igen. Valoban kar eldobni a leveleket, foleg ha - ugy ahogy irod - kerti, vegyszermentes, friss es egeszseges:).
Mindig van új a nap alatt! Érdekes, de biztos finom! A vegyszermentesség pedig fontos szempont!
Kedves Mindenki,ritkán kapok ennyi megjegyzést, egy recepthez, köszönöm Nektek.
Bence/Emőke, nagyon finom, én már készítettem egy második adagot is.
Maria, köszönöm.
Aleda, csak ajánlani tudom.
Csipike, igen, pontosan úgy, csak keményebbre kell készíteni, igaz a hagyományos puliszkát nem így készítik, hanem, főni teszik a vizet, amikor fő sót dobnak bele, és a közepébe beleöntik a lisztet(úgy néz ki mint egy kis hegy), és amikor látszik, hogy a puliszkaliszt(kukoricaliszt)kezd degedni akkor leöntik róla a vizet, majd lassanként töltve vissza a levéből, puliszkakeverővel(hasonló a tésztanyújtóhoz)kikavarják, majd egy picit visszateszik a lángra, amíg egyet buzzan, és kiborítják egy lapítóra, utána szeletelik, cérnával.
Panna, majd számolj be, hogy sikerült, de a vastagabb kocsányát ne tedd bele.
Anazar, köszönöm.
kreatív konyha, köszönöm.
Juci, megegyeztünk.:)
Ottis, köszönöm.
Titi, hát a piacit azt én se próbálnám ki, mert lehet, hogy vegyszerrel is kezelik, meg általában nem friss már a levele.
Eszter, én is most készítettem először, de nagyon tetszett.
Helga, igen én is hallottam az idősektől, hogy régebben a retek, karalábé, karfiol leveleit nem dobták el, hanem abból készítették az ún. parajt.
Zsuzsiga, nagyon finom.
Gizus, igen, bár valószínüleg nem én találtam ki, mert a régi öregek se dobták el a retek levelét, felhasználták az ún. parajba.
A szüleim nem használnak semmi vegyszert a zöldségesbe, másként nem készítettem volna.
Megjegyzés küldése