2011. február 11., péntek

Főtt szemes kukorica

Régebb nagymamám minden télen főzött szemes kukoricát, amely a falusi tollfosztónak volt a hagyományos étele. Nagymamám a kukorica héját hamuval súrolta le, fonott törőbúzaszedőkosárban 7- 8 alkalommal is átmosta, a kútnál természetesen. Most már nem főz, mert a dereka nem bírja a hajolást a kútnál.
Én is megkívántam a héten, anyukámtól megkérdeztem ő hogy készíti. Kicsit hosszadalmas, aprólékos munka volt, de az eredmény megérte.

Hozzávalók:
  •  tetszés szerinti lefejtett szemes kukorica (én kb. egy csuporral tettem oda)
  • szódabikarbóna

Elkészítés:
 A lefejtett kukoricát alaposan, többször cserélve rajta a vizet, megmostam, egy éjszakára vízbe áztattam.
Reggel az áztatóvízben pici sóval odatettem főni. Amikor felfőtt beletettem egy evőkanál szódabikarbónát, és azzal főztem tovább másfél órát. Erre azért van szükség, mert a szódabikarbóna fellazítja a héját, amit aztán könnyen lesúrolhatunk. Amikor láttam, hogy a héja nagyjából kipattant, akkor meleg csapvíz alatt, laskaszűrőben kézzel jól átsúroltam. Kőzben egy másik edényben vizet forraltam, abba tettem vissza, hogy a szemek ne edződjenek meg. Tovább főztem, amíg a szemek teljesen megpuhultak. Még kétszer átmostam amíg a héja teljesen eltűnt, a leve pedig szép átlátszó lett. Cukorral tálaltam.

16 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Jajjjj, de NAGYON-NAGYON szeretjük!!!
Ennek az ételnek adta fiútestvérem a "máléleves" nevet :)
Nagyon finom!!!!:)

Juci írta...

Az idén még nem főztünk, de szoktunk!
Kösz az ötletet!

Kati írta...

Edth, Juci, mi is nagyon szeretjük,végül is málé.:)

Mézeskalács írta...

Látod, az ilyen bejegyzések miatt szeretek annyira ellátogatni hozzád:)

@havas írta...

Igen. Ez a vízkereszt (jan.6.) hagyományos eledele :). Egy évben sem marad el!

Kati írta...

Mézeskalács,én pedig az ilzen hozzászólások miatt szeretek recepteket írni.:)Köszi.


Kata, mi csak tudjuk az ilyesmit, sze néprajzosok lennénk, vagy nem? :)Most már ha akarunk, ha nem.

Sz. Zita írta...

Az én nagymamám is ezt főzte gyakran télen. Még emlékszem arra a finom édes ízére hmmmm... De jó ötlet, köszi :)

Angi Angéla írta...

Nagyon szeretem , de én még nem készítettem soha.Édesanyám szokta nállunk. Ügyes vagy!

Ottis írta...

Ismerem a receptet, de soha nem készítettem!

Kati írta...

Angi Angéla, köszönöm a dicséretet!

Ottis, próbáld ki, finom.

Szende írta...

Csak a cukros levét nem szeretem sosan nem lehetne készíteni Kati?

Kati írta...

Szende, bocsi, hogy csak most írok, most láttam a kérdésed, ez sem cukros lében fő, hanem sósban, ha elolvasod a receptet, a cukrot csak tálaláskor tesszük rá, persze, aki szereti cukrosan.

Névtelen írta...

Milyen fajta kukorica, mi a neve, hol lehet venni?

Névtelen írta...

Sziasztok, en is ezt szeretnem megtudni.

Névtelen írta...

Hol lehet be szerezni ilyen kukoricát?

Névtelen írta...

Ezt én is szeretném tudni, dédnagymamám főzött rendszeresen, imádtam, vágyom az ízére ❤️