2016. december 8., csütörtök

Szabógallér leves

Ezt a különleges és hagyományos levest egy harmadik nagymamámként szeretett szomszéd nénitől, Jakab Idától tanultam és örök emlékként maradt nekem és a családomnak, ahányszor elkészítem, mindig ő jut eszembe, álljon itt most az ő tiszteletére. Néhány éve vacsorát is nyertem ezzel a recepttel egy csodaszép étterembe. Ha hagyományos mégis különlges ízekre vágynak, ne habozzanak elkészíteni, a siker garantált. Ez a leves szerepel már egyszer a blogomon Itt, most sikerült elkészíteni lépésről lépésre is.


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): az alapléhez: 50 dkg csontos vagy csont nélküli disznóhús, 5 – 6 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 1 hagyma, ecetben, sóban eltett lestyán, szárított zöldpetrezselyem, só, 15 szem feketebors. A tészta töltelékéhez: 3 szelet füstölt szalonna, 1 kisebb hagyma, 10 dkg búzadara, 1 teáskanál pirospaprika. A tésztához: 15 dkg liszt, 2 tojás, csorrintásnyi olaj, pici só. A tészta kenéséhez : 1 tojásfehérje.
Elkészítése:
1.       Előkészítjük az alaplé hozzávalóit: a disznóhúst, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a hagymát, az ecetben, sóban eltett lestyánt.
2.       A húst kb 2, 5 liter enyhén sós vízben puhára főzzük, amikor megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott leveszöldséget, teatojásban a fekete borsot, eggyütt puhára főzzük.
3.       Előkészítjük a tészta töltelékét: a kockára vágott szalonnát, a hagymát, a grizet, a pirospaprikát.
4.       Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, a szalonnát eltávolítjuk belőle, hogy ne égjen meg.
5.       A szalonna zsírján megdinszteljük a finomra aprított hagymát, hozzáadjuk a grizet, folyamatosan kavargatva rózsaszínre pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzákavarjuk a pirospaprikát és a félretett szalonnát, hagyjuk kihűlni.
6.       A tészta hozzávalóiból rugalmas laskatésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, megkenjük a felvert tojásfehérjével.
7.       A tészta bal oldalára függőleges sorokban fél teáskanálnyi halmocskákat  rakunk.
8.       A tészta jobb oldalát ráhajtjuk a halmocskákra, az ujjunk begyével a sorok között kissé összenyomkodjuk.
9.       Derelyevágóval vagy késsel felvágjuk a gallérocskákat.
10.   Az alapléhez hozzáadjuk a gallérocskákat, az ízlés szerinti lestyánt, szárított zöldpetrezselymet, alacsony lángon, csak éppen bugyogtatva készre főzzük.


Nincsenek megjegyzések: