2016. december 27., kedd

Fekete teás gyümölcskenyér

Szintén karácsonyra sütöttem, nagyon finom lett, mindenkinek nagyon ízlett, töményen mazsolás :)


Hozzávalók: 7 dkg barna cukor, 14 dkg vaj, 25 dkg mazsola, 7 dkg vagdalt aszalt füge, 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék, 17 ml tej, 4 fekete tea filter, 2 tojás, 4 dkg vagdalt dió, 18 dkg liszt, 3 teáskanál szódabikarbóna. A diszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé, 1 evőkanál olaj, 3 - 4 aszalt füge, pár szem dió, színes diszítő cukorka.
Elkészítése: A cukrot, a vajat, a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a mazsolát, a vagdalt fügét, a fűszerkeveréket, a teafiltereket, együtt főzzük, míg kissé bugyborékolni kezd, ekkor levesszük a tűzről, kb 20 percig pihentetjük. Ezután a gyümölcsös masszából eltávolítjuk a tea filtereket, átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojást, a diót, majd fokozatosan hozzákavarjuk a szódabikrbónás lisztet. Sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb 45 percig sütjük, ha a teteje pirulna lefödjük alufóliával. A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzákavarjuk az olajat, a kihűlt süteményre csurgatjuk, megszórjuk vagdalt fügével, dióval, diszítő cukorkával, hagyjuk megdermedni.

Nincsenek megjegyzések: