2016. december 30., péntek

Bodzás limoncello

Ennek a finomságnak még bodzavirágzás idején fogtam neki, karácsonyra lett kész :) Karácsony este ebből ittunk egy kis pohárkával a vacsora előtt. A családnak ízlett nagyon.


Hozzávalók: 7 dl gyümölcspálinka, 4 citrom héja, 1 vanília rúd, 5 - 6 bodzavirág,2 kardamom mag, kb 10 - 15 dkg cukor, 2 citrom leve, 1 dl víz.
Elkészítése: A citromok héját vékonyan lehámozzuk, hogy a fehér rész lemaradjon, a vanília rúdat kettőbe vágjuk, magjait kikaparjuk. Egy nagyobb befőttes üvegbe beletesszük a citromhéjat, a vaníliát, a bodzavirágot, a kardamomot, felöntjük a pálinkával, lecsavarjuk, sötét, hűvös helyen 4- 5 hónapig érleljük. Ezután leszűrjük. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hagyjuk kihűlni, a citromlével együtt a pálinkához öntjük. Még egy hónapig érleljük.
Megjegyzés: Friss bodzavirág helyett szárított bodzavirággal is készíthetjük.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De finom itóka, jól esne belőle Szilveszterre :-)
Nektek is boldog, szerencsés, egészségben gazdag új évet kívánok!

Noryta írta...

Áldott új évet.
Én diólikőrt csináltam. Júniusban kezdtem és karácsonyra megérett. Izgalmas volt látni, ahogy a zöld dió változik, végül befeketedik és megszínesíti a pálinkát. :)

Megkóstolnám a limoncellodat. :)