2024. március 16., szombat

Húsgombócos carbonara

Az olaszok carbonaraja egyik nagy kedvencünk, sok - sok formában készült már, baconnal, húsmentesen, s most húsgombóccal, mindenhogy finom. 



Hozzávalók ( 2 személy részére): A húsgombóchoz: 15 dkg darált hús ( sertés vagy sertés és marha vegyesen), egy negyed hagyma, 2 cikk fokhagyma, só, bors, csorrintásnyi olaj, kevés olaj a sütéshez. A tésztához: 1 tojás, 20 dkg spagetti, 2 – 3 teáskanál reszelt parmezán sajt, bors, kis csokor friss petrezselyemzöld.
Elkészítése: A darált húshoz hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, áttört fokhagymát, sót, borsot, csorrintásnyi olajat, alaposan összedolgozzuk, vizes kézzel apróbb gombócokat formázunk, majd a forró olajban megsütjük. Az olajból félreteszünk 2 – 3 evőkanállal.
A tojást pici sóval felverjük. A spagettit bő sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
A félretett olajon átforgatjuk a még forró spagettit, hozzáadjuk a húsgombócokat, összeforgatjuk, ráöntjük a felvert tojás, gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Azonnal tálaljuk, megszórjuk a reszelt parmezánnal, borssal, finomra aprított petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: A carbonara lényege, hogy a felvert tojást a forró sgagettihez adjuk, de félrehúzva a nyílt lángról, hogy a szósz létrejöjjön, ne rántotta legyen belőle. Ha szükséges 1 – 2 evőkanállal a tészta főzőlevéből is.


Nincsenek megjegyzések: