2019. június 3., hétfő

Egresleves gazdagon

A mi családunkban mindig csirkehússal készül az egresleves, így készíti édesanyám és nagymamám is. Én most annyit változtattam rajta, hogy kevés sárgarépával és petrzselyemmel gazdagítottam, s csontos csirkehús helyett kifilézett csirkemellet használtam. Nagyon finom lett :)


Hozzávalók (5 – 6 személy részére): 50 dkg kifilézett csirkemell,  fél liter megtisztított egres, 4 zöldhagyma,5 közepes sárgarépa, 1 kisebb petrezselyem,  kis csokor petrezselyemzöld, kis csokor zellerzöld, só, kevés olaj. Az eresztékhez: 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej.
Elkészítése: A karikára vágott zöldhagymát és az apró lyukú reszelőn lereszelt leveszöldséget megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a falatnyi kockákra vágott csirkemellet, fehéredésig együtt dinszteljük, sózzuk, felöntjük kb 1, 5 liter vízzel, felforraljuk, puhára főzzük. Amikor a hús megpuhulthozzáadjuk a megtiszított egrest, 5 percig együtt főzzük, közben elkészítjük az eresztéket: a tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, felöntjük a tejjel és 1 dl vízzel. A levest levesszük a tűzről, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk az eresztéket, újraforraljuk, végül megszórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel és zellerzölddel.

Nincsenek megjegyzések: