A
közép – amerikai eredetű banán split ( banánhajó) alapja a
banánon tálalt fagylalt. A klasszikus, hagyományos változat 3
gombóc fagylaltal készült (vanília, csokoládé, eper), nyakon
öntötték háromféle szósszal ( csokoládé, eper, karamell),
megszórták dióval vagy mogyoróval, esetleg tejszínhabbal
diszítették, végül egy koktélmeggyel koronázták meg. Én most
egy alternatív, nyárias, kissé egészségesebb változatot osztok itt meg.
Hozzávalók
(4 – 5 személy részére): 4 dl növényi tejszín, 2 dl tej, 10
dkg fehér
csokoládé. A tálaláshoz: ahány személy annyi banán, nyári
gyümölcsök, barack, cseresznye, egres, citromfű.
Elkészítése:
A fehércsokit gőz fölött felolvasztjuk, folyamatosan kavargatva
hozzáadjuk a tejet, hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadunk 2 dl
növényi tejszínt. A megmaradt 2 dl növényi tejszínt habbá
verjük, óvatosan hozzákeverjük a csokis masszához. Műanyag
dobozba öntjük, a
fagyasztóba tesszük, fél óránként átkavarva kifagyasztjuk.
Tálaláskor
a meghámozott banánt hosszában kettőbe vágjuk, tányérra
helyezzük, a közepére teszünk két gombóc fehércsokis
fagylaltot, megszórjuk apróra vágott gyümölcsökkel ( jelen
esetben cseresznye, meggy, egres), citromfűvel diszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése