2017. december 17., vasárnap

Fűszeres csirkesült rizottóval

Téli illatos fűszerekkel az egyszerű csirkehúsból is ünnepi ételt varázsolhatunk. A kurkumás rizottó pedig méltó kísérője ennek az illatos csirkesültnek.


Hozzávalók (4 személy részére): 4 csirke alsó – , felsőcomb egyben, 2 hagyma, ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, bors, só, 3 – 4 evőkanál méz, kevés olaj. A rizottóhoz: 35 dkg szép gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 1 teáskanál kurkuma, 1 hagyma, fél dl fehérbor, fél liter húsleves, 10 dkg reszelt parmezán, só,  4 evőkanál olaj.

Elkészítése: A csirkecombot sózzuk, borsozzuk, kevés olajon fehéredésig pirítjuk, olajjal kikent tepsibe helyezzük, hozzáadjuk a felvágott hagymát, a mozsárban kissé megtört fűszereket, felöntjük annyi vízzel ami majdnem ellepi, alufóliával lefödve, előmelegített sütőben kb 1 óra alatt puhára pároljuk, majd kifödjük, megkenjük a mézzel, és pirosra sütjük.  A  finomra aprított hagymát kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuka kurkumát,  a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a húslevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfőtt hozzákavarjuk a parmezánt. 

1 megjegyzés:

Monika írta...

Hm,de ínycsiklandozó! Régen sütöttem már mézzel husit.Puszi!