A Benedict – tojás megszületése nem teljesen tisztázott,
egyesek Lemuel Benedict tőzsdeügynöknek tulajdonítják, aki másnaposságra kérte
ezt az ételt a new York - i Waldorf
Hotelbe, 1894 – ben. Mások szerint Mrs
Le Grand Benedict, aki nagy ínyenc hírében állt, találta ki újdonságként a new york – i Delmonico étterem számára. Én a munkahelyemen tanultam :)
Hozzávalók (2 személy részére): 4 szelet bacon, 4 tojás, 2
szelet kenyér, pici olaj. A hollandi mártáshoz: 3 tojássárgája, 20 dkg
tisztított vaj, 2 evőkanál jéghideg víz, 1 evőkanál citromlé, só, fehérbors.
Elkészítése: A bacont az olajon pirosra sütjük, melegen
tartjuk. Ezután elkészítjük a hollandi mártást. A vajat vízgőz fölött
felolvasztjuk, felmelegítjük, hagyjuk leülepedni, a habját leszedjük, majd az
aranysárga tiszta vajat leöntjük, vigyázva, hogy ne zavarjuk fel az aljára
lerakódott írót. A tojássárgát vízgőz fölött (vigyázva, hogy az edény alja ne
érjen a vízbe meg a víz se forrjon, mert rántotta lesz belőle) habosra kavarjuk
a vízzel, majd fokozatosan kavargatva hozzáadjuk a vajat míg sűrű majonézhez
hasonló szószt kapunk. Végül sóval, borssal és a citromlével ízesítjük, a
vízgőz fölött melegen tartjuk. A négy
tojást beleütjük a fővő vízbe, csak addig főzzük míg a fehérje megkeményedik, a
sárgája folyós marad. A kenyeret megpirítjuk, ráhelyezünk két szelet bacont,
két buggyantott tojást, majd nyakon öntjük a hollandi szósszal, melegen
tálaljuk.
1 megjegyzés:
Látod milyen híres helyen dolgozol :-), nem is hallottam még róla, finom lehet. Ünnepekre hazautaztok?
Megjegyzés küldése