Ez a pörkölt az algériai konyha egyik
jellegzetes hús nélküli fogása, egy kolleganőm algériai férjétől van a recept.
Hozzávalók (4 személy részére): 3 kis
fej hagyma (vagy 1 nagyobb ), 3 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2
zellerszár vagy egy kis darab zeller, 20 dkg mag nélküli zöld olajbogyó, 2
evőkanál paradicsompüré, kevés olaj, só, bors.
Elkészítése:
1.
Előkészítjü,
meghámozzuk a hozzávalókat: a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, a
paradicsompürét. Az olajbogyót néhány órára tiszta vízbe beáztatjuk, hogy a
sósságából veszítsen.
2.
A finomra
aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon.
3.
A zöldséget
karikára vágjuk.
4.
A hagymás
alaphoz hozzáadjuk a felkarikázott zöldséget, a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk,
kissé átforgatjuk, felöntjük kb 2 dl vízzel, puhára pároljuk, ha szükséges még
pótoljuk a vizet.
5.
Az olajbogyót
leszűrjük, átmossuk.
6.
Amikor a
zöldség megpuhult, a leve elfőtt, besűrűsödött, hozzáadjuk az olajbogyót, 5
percig együtt főzzük.
Megjegyzés: Főtt rizzsel vagy
kuszkusszal tálaljuk.
1 megjegyzés:
Mostanában inkább a facebookon nézem a "műveidet". Finom és szép dolgokat alkotsz. Nagyon ötletes a masnitésztából komponált ádventi koszorú, és persze anyukád sütije is nagyon tetszik!
Utólag kívánok boldog ünnepeket, amit tudom, hogy otthon töltötök, biztosan boldogan! :)
Megjegyzés küldése