Hozzávalók (5 személyre): 60 dkg füstölt sertésoldalas, 50
dkg magostól aszalt szilva (természetesen lehet mag nélküli is) , 1 hagyma, 1
szál szárított csombor, 2 evőkanál sóban eltett házi ételízesítő, citromsó
ízlés szerint, szárított petrezselyem -
és zellerzöld, só ha szükséges, hiszen az oldalas és az ételízesítő is
sós, így vigyázni kell vele. Az eresztékhez: 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl
tej, 1 dl víz.
Elkészítése:
1. Előkészítjük
a leves hozzávalóit: az oldalast, az aszalt szilvát, a csombort.
2. A
megmosott oldalast hideg vízben főni tesszük, amikor felfőtt a habját
leszedjük, hozzáadjuk a meghámozott, egészben hagyott hagymát és az
ételízesítőt.
3. Amíg
a hús fő a szilvát beáztatjuk langyos vízbe, hogy kissé megpuhuljon.
4. Amikor
a hús megfőtt hozzáadjuk az aszalt szilvát, a csombort, és puhára, de nem
szétomlósra főzzük.
5. Előkészítjük
az ereszték hozzávalóit: a tojást, a lisztet, a tejet.
6. Elkészítjük
az eresztéket: a lisztet csomómentesre kavarjuk a tojással, majd fokozatosan
hozzáadjuk a tejet és a vizet.
7. A
levest levesszük a lángról, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk az eresztéket, ha
szükséges kevés citromsóval savanyítjuk, a tetejét megszórjuk szárított
petrezselyem – és zellerzölddel.
9 megjegyzés:
Wooooooowww!!! Ez isteni finom lehet, édes és sós, gyümölcs és hús, lovelovelove :-)))
Chef Viki, nekem is egyik nagy kedvencem, egy hagyományos étel a mi vidékünkön:)
Nem semmi, ez aztán leves a javából. Imádom az aszalt szilvát és az oldalast is :)
Igen gazdag, tartalmas és izgalmas leveske. Hús-gyümölcs párosítással levesben még nem találkoztam. Kicsit közelebb laknál biztosan átmentem volna megkóstolni, de így egyszer sort kell kerítenem az elkészítésére.
Nagyon különlegesen hangzik, és mivel a gyümölcs-hús párosítást szeretem, ez a leveske is biztosan nagyon ízlene! :)
Finom leves! Szeretem az aszalt szilvás ételeket...nyami:)
Én annyira, de annyira szeretem az aszaltszilvalevest! Hasonlóan, füstölt hússal készítettük. Néhány éve főztem, sikerült előhozni a gyerekkori ízt, de a gyerekek nem szerették...
Lilla Seffer, próbáld ki, nagyon finom :) Köszi:)
Nea, itt nálunk Erdélyben hagyományos elkészítési mód az ilyen párosítás, almát, szőlőt, szilvát frissen és aszalva is főznek húsos levesként. Szívesen megkínálnálak, ha felénk jársz:) Köszi:)
Hankka, nagyon finom, nálunk ez hagyományos étel:) Köszi:)
HajniZoli, én is, köszi:)
Gerdi, ugye, ugye, az erdélyi gyökerek :) Köszi:)
Nagyon jól hangzik. Ki kellene próbálnom egyszer. A férjemmel biztosan szeretnénk, de a gyerekek nem tudom hogy fogadnák. A hús-gyümölcs kombót szeretjük nagyon.
Megjegyzés küldése