Hozzávalók (5 - 6 személyre):1 füstölt sertéslapocka,15
közepes krumpli, 2 kávéskanál sóban eltett tárkony, 1 evőkanál sóban eltett
házi ételízesítő, 1 hagyma,1 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, pirospaprika, 2 - 3
evőkanál ecet.
Elkészítése: Kb. 3 liter vízben a lapockát puhára főzzük, amikor megpuhult kivesszük, a húst lefejtjük a csontról, kis kockákra vágjuk, visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit, az egészben hagyott hagymát, az ételízesítőt, sózzuk, puhára főzzük. Amikor a krumpli majdnem megpuhult, hozzáadjuk a tárkonyt is. Elkészítjük a rántást: kevés olajon rózsaszínre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük fele vízzel, fele tejjel, és a leveshez öntjük, újraforraljuk, majd a tűzről levéve ecettel savanyítjuk.
Megjegyzés: A sózásra nagyon vigyázzunk, mert a lapocka, a
tárkony és az ételízesítő is sózott, ezért folyamatosan kostóljuk az ételt, s
ha szükséges, csak akkor sózzuk. Tálaláskor tejfölt és hagymát adhatunk mellé.
Elkészítése: Kb. 3 liter vízben a lapockát puhára főzzük, amikor megpuhult kivesszük, a húst lefejtjük a csontról, kis kockákra vágjuk, visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott krumplit, az egészben hagyott hagymát, az ételízesítőt, sózzuk, puhára főzzük. Amikor a krumpli majdnem megpuhult, hozzáadjuk a tárkonyt is. Elkészítjük a rántást: kevés olajon rózsaszínre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük fele vízzel, fele tejjel, és a leveshez öntjük, újraforraljuk, majd a tűzről levéve ecettel savanyítjuk.
6 megjegyzés:
Minden földi jót beletettél, jó tartalmas lett. Én is nagyon szeretem a tárkonyos leveseket, amibe lehet mindenbe teszek, annyira szeretem az aromáját.
jaj,nekem,de megkívántam.:)
megérkezett Kós Károly könyve,az Édes Idámhoz.Hát, elég kemény volt az asszonyhoz a férj.Érdekes és igaznak is találom a fiúk levelét a szerzőhöz.Ő megvédte az anyukáját.És úgy látom,hogy a férjek mindig a feleségükkel a legkritikusabbak.:(
Én is szeretem a burgonyaleseket, annyira jóízűek. A füstölt husival is csoda finom lehet, nagyon guszta! :)
Füstölt hússal még nem ettünk krumplilevet, de így is finom lehet! Jó tartalmas, télre való étel :-) A tálkáid is nagyon tetszenek!
Nea, nálam is nagy kedvenc lett újabban a tárkony:) Gyerekkoromban ki nem állhattam:) Köszi:)
Mammka:) Nem ismerem azt a könyvet, el kell olvasnom:)
Hankka, nálam is nagy kedvenc a krumplileves:)Köszi:)
Katalin, én szoktam füstölt kolbásszal is főzni, igazándiból téli leves:) Köszi:)
Megjegyzés küldése