Elkészítése: A kocsonyának való darabokat forró, majd hideg vízben, több léből is átmossuk. Belerakjuk egy nagyobb fazékba, hozzátesszük a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot, rátöltünk annyi hideg vizet amennyi ellepi (4 - 5 liter), enyhén megsózzuk és főni tesszük.Vigyázunk, hogy ne forrjon lobogva, hanem csak lassan, gyöngyözve, mert ha nem, nem lesz szép tiszta. A tetején képződő habot leszedjük. Amikor a húsok majdnem megpuhultak hozzáadjuk az egészben hagyott gyökérzöldséget is. Addig főzzük, amíg a hús, könnyen leválik a csontokról, ez 4 óráig is eltarthat. Amikor a hús teljesen megpuhult, a levéből próbát veszünk, 2 - 3 evőkanál levet egy kistányérban hidegre teszünk, ha megköt, a kocsonya kész van. Ekkor a húst kiszedjük, kicsontozzuk. A levét ülepedni hagyjuk.
A kicsontozott húsdarabokat, a bőröket szétosztjuk tányérokba, kisebb tálkákba, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázva szintén a tányérokba osztjuk. A leülepedett levet, szűrőbe tett gézdarabon át a tányérokban lévő húsra szűrjük. A tányérokat hideg helyre visszük, ahol a kocsonya néhány óra alatt megdermed. Ha jól sikerült akkor a kocsonyánk átlátszó és keményen rezgő.
A kocsonyát pirospaprikával megszórva, hagymával tálaljuk.
14 megjegyzés:
Imádom, nekem Apum régen mindig csinált a rendes kocsonya mellé csirkekocsonyát, mivel nem szeretem a zsíros húst! Remekül néz ki, küldjél légy szí egy darabkát!! Igazán kedvet kaptam a készítéséhez és még sohasem főztem kocsonyát - most meg még a hideg is megjött hozzá!!
De nagyon guszta, szép színes, és finom is lehet a zöldségekkel.
Ilyet még nem csináltam, de hasonlót egyszer igen :-)
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2011/11/hidegtal-aszpikos-fustolt.html
Sok zöldséggel de finom lehet! Az én Édesanyám halból is készített kocsonyát, hogy az milyen finom volt!!!! Meg is kérdezem, meg van e még a receptje :)
Kati, ez csodaszép lett, és el tudom képzelni milyen finom!
Tetszik ez a könnyedebb változat, finom lehet a zöldségekkel! :) Nagyon szépen tálaltad, annyira guszta! :)
Nagyon guszta,biztos nagyon finom :)
gratulálok
Nagyon jól sikerült a kocsonyátok, Kati! Szívesen megkóstolnám, mert nagyon szeretem. Én is szoktam főzni baromfiból (nem feltétlenül kakasból), de én nem disznóbőrt, hanem még 2-3 pár baromfilábat teszek bele, akkor biztos megalszik zselatin nélkül.
De finom lehet:) Rég nem ettem kocsonyát, kakasból meg még sosem:)
Pipikocsonya? Én még nem is hallottam róla! De nagyon-nagyon jól néz ki! Épp azon gondolkodtam, honnan szerezhetnék disznóbőrt, s íme, Marisz tanácsa: a tyúkláb is megteszi:-)
Kedves Kati, légy szíves nézz be hozzám, egy játékra szeretnélek invitálni :-)
Kakas is, meg még kocsonya is. Csak jó lehet! :)
Irtó izgalmas, hogy szárnyasból is kivitelezhető a kocsonya... nagyon szépen és gusztán tálaltad. Egyszer kipróbálom én is!
Nagyon pazar a látvány. Tetszik nekem ez a light-os, jó zöldséges változat. De rég ettem kocsonyát.
kolozsgabi, akkor neki kell fogni s elkészíteni:)Köszi:)
Katalin, a tied is guszta, köszi:)
Vicuska, olvastam egy receptet Munkácsy nevéhez kötődik, az is halkocsonya féle volt, egyszer kipróbálom:)Köszike:)
Mária, köszi, bizony finom volt:)
Hankka, anyummal készítettük, a tálalást is ketten találtuk ki:) Köszi:)
Rózsa, köszi:)
marisz57, köszi az ötletet:)
trollanyu, eddig én sem, egyszer ki kell próbálni:) Köszi:)
Gerdi, látod mire jók a kommentek, sok tanulság van bennük:) Köszi:)
Lilla Seffer, csakis:) Köszi:)
Illéskrisz, érdemes kipróbálni, nagyon finom:) Köszi:)
Nea, finom light-osan is:) Köszi:)
Megjegyzés küldése