Hozzávalók:
- kb. 10 kg szilva
- minden kg-hoz 15 - 20 dkg cukor
- 1 kávéskanál szalicíl vagy befőzőpor
A dzsemet édesanyámmal kettesben főztük, mert így sokkal hamarabb megy, és persze ő az igazi szakértője ennek.
A szilvát több lében alaposan átmostuk, majd kimagoltuk. Egy nagy lábosban főni tettük, folyamatosan kavargattuk. Cserepet tettünk a fazék alá, hogy nehogy odaégjen. Amikor a haja már sirülni kezdett, édesanyám a paradicsomhajaló géppel kihajalta. Ezután ismét visszatettük főni, és addig főztük amíg jó sűrű lett, ekkor hozzáadtuk a cukrot, csak ízlés szerint. Nem kellet hozzá sok cukor mert jó édes volt a szilva. A cukor egy kissé felhígította, így még bugyogtattuk egy kicsit amíg ismét vastagodni kezdett. Legvégül hozzákavartuk a szalicílt, és befőttesüvegekbe töltöttük. Néhány órát hagytuk hogy bebőrözzön, utána pedig lekötöttük.
A fotókat a szilvásról és környékéről készítettem:)
Rigmány határa |
Mezei út Rigmányban |
Rigmány madártávlatból |
12 megjegyzés:
Hát, azért ez szép kis termés! Volt mit kevergetni!
Rigmány pedig úgy látom kedves kis falu a dombok között. Van mit megmászni a szilvásig!
Ó, honvágyam lett :(
Hű, micsoda lekvár sereg! Én is főztem, frissen nagyon finom volt. Szépek ahogy ott sorakoznak!
Szépek lettek a lekvárjaid! Jó ha van saját termés, főleg, ha bio.
Én is tettem el szilvát,csak aszalva... :o)
Örültem amikor láttalak az újságban gratula :o)
Hát, nem is termett rosszul ez a szilvás, nagyon guszta lekvárt főztetek! :) Olyan jó olvasni ezeket a (legalábbis számomra) régies hangzású helységneveket! :)
Jöhet a tél nálatok is:-) ügyesek vagytok!
Jaj de irígyellek:) Csodaszép a lekvár, a kedvencem, meg a képek is,olyan nyugalmas:)
Nagyon szép lett a színe,ügyes vagy!!
Erdőkóstoló, hát igen, kevergetni is volt mit, pattogatni is, meg szedni is. Ja és kimászni a hegybe, de azt nagyon szívesen ettük, olyan szép idő volt, nagyon jólesett:)
Fernel, elhiszem:)
Illéskrisz, igen frissen nagyon finom, de télen is:)
Katalin, szerencsére most volt:)
Rózsa, köszi:) Mi is aszaltunk, anyum a napon, nagymamám a kemencében, majd azt is megmutatom:)
hannka, köszi:) Bizony még nekem is jó hallani őket, pedig én ebben nőttem fel:)
HajniZoli, igyekszünk - igyekszünk, család férfi tagjai főleg nagyon dzsemesek:)
trollanyu, köszi, hát igen Rigmány egy nyugalmas kisfalu.)
Mónika, köszi:) Anyummal ketten voltunk az ügyesek, mert ketten főztük:)
Nagyon finom lehet a dzsem, gyönyörű színe lett! Ügyesek vagytok! Én is főztem, igaz kicsit másképp, de imádjuk! A fotók csodálatosak! Nagyon szép helyen nőttél föl!!
Marika, köszi, igen nagyon finom lett:) Két éves koromig laktunk Rigmányban, de a nyarakat azután is ott töltöttem:)
Megjegyzés küldése