Hozzávalók:
- 5 - 6 kg szilva magostól
- annyi víz amennyi az üvegekben ellepi a szilvát
- minden üveghez 2 evőkanál cukor
- kb. fél tasak befőzőpor
A szilvát alaposan megmostam, háromszor - négyszer cserélve rajta a vizet. Ezután tiszta üvegekbe rakosgattam, és felöntöttem mindeniket vízzel, majd a vizet tiszta edénybe leöntöttem róluk, hozzáadtam a cukrot, és felfőztem. A végén hozzáadtam a befőzőport, és így forrón a szilvára öntöttem. Az üvegeket ledugaszoltam, és kidunsztoltam őket. A dunsztolás úgy történt, hogy egy nagyobb lábas aljára újságpapírt tettem, beleállítottam az üvegeket, az üvegek pereméig feltöltöttem vízzel. Az üvegek tetejére is megvizezett újságot tettem. A forrástól kezdve addig főztem, amíg az üvegekben is bugyborékolni kezdett a szirup. A vízben hagytam kihűlni őket.
7 megjegyzés:
Nagyon belejöttél a téli eltevésbe, kész konzervüzem a konyhád! Nagyon finom a házi kompót, anyukám csinált régen nagyon sokat...
Én is ezzel a technikával ismerem, csodaszépek lettek a kompótok! :)
Ezer éve nem ettem szilvakompótot...istenien néz ki! :-P
Kompótot még nem tettem el sosem, de talán azért mert itt annyira ritka a finom gyümölcs (és drága), hogy inkább ha kapok szépet rögtön megesszük. Jó lenne egy üveggel télire azért...:)
Nekem a befőzés nem megy, ezért a fagyasztóba spájzolom a gyümölcsöket. Télen pedig megfőzöm kompótnak.
Idén nagyon rákattantam a szilvára, ma is főztem jó kemény körtém volt itthon, azzal együtt hmmm nagyon finom. És a levét is imádom jól lehűtve. A ringló a kedvencem, de idén nem lehetett kapni. Az időjárás miatt nagyon kevés és nagyon drága a gyümölcs.
hmm a pavlovi reflex beindult a kép láttán:-)
Illéskrisz, nem egyedül, anyummal közösen raktuk el a dolgokat, télen fogy nálunk az ilyesmi, kompót, dzsem, nem is beszélve a savanyúságról:)
hannka, köszi:)
teller - cake, édesapám főleg nagyon szereti, így elég sokat szoktunk eltenni:)
Erika, szerencsére ez otthon megtermett, mikor nem terem mi sem teszünk el:)
csipike, nálunk is kevesebb a gyümölcs, de azért mindenből lett egy kevés:) Én is szoktam a fagyasztóba is tenni, de azt inkább sütikhez használom.
BoGyo,
akkor jó:)
Megjegyzés küldése