Hozzávalók:
- fehér paszuly, annyi amennyi szükséges a családunk részére
- só
- 3-4 hagyma
- olaj
- fűszerpaprika
Az előző este beáztatott paszulyt enyhén sós vízben megfőzzük, átpaszírozzuk, vagy egyszerűen mixerrel pépesítjük. Egy pici levet is lehet benne hagyni, hogy krémesebb legyen.
A hagymát az olajon megpirítjuk, a tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával, és ezzel tálaljuk a paszulyt.
14 megjegyzés:
A férjem nagyon szereti,csak én nem szeretem készíteni.
Így készen már küldhetnéd is távpostán,a férjem örülne:))
Nagyon régi emléket juttattál most eszembe. gyerekkoromban ettem utoljára ilyet, amikor a szomszéd néni csinálta.Igaz ők nyírségiek, de ott is szokás volt ez a fogás. Nem pürésítették teljesen, csak darabosra törték.
Gyerekkoromban ettem utóljára.
Nagyon kellemes Húsvétot kívánok!
Anyósom készíti nálunk, köszönöm, hogy felraktad, megpróbálom én is. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!
Valahogy nem passzol a nagypénteki törtpaszuly a csütörtöki gulyással!
Jámborné Budai Mónika, küldöm akkor:)
Babette, örvendek, hogy szép emlékeket ébresztettem fel benned:)
Hobbychef, akkor ideje kipróbálni újra:)
Mrita, köszönöm, viszont kívánom neked is:)
Edi, Áldott Ünnepeket nektek is, majd szólj, hogy sikerült:)
Az amatőr hagyományőrző, Isten hozott a blogomon, igen magam is képzett néprajzos vagyok, tudom, hogy böjti időszak van, de a mi vidékünk nagyrészt református vallású, így nem tartjuk a böjtöt, esetleg a péntekeket(én személy szerint), és nagypénteket.
Másként az iskolanapok több évtizedes hagyomány az iskolánkban, és már jó pár éve a húsvét előtti hétre tesszük a vakáció miatt, és a csütörtöki gulyásfőzés is több éves hagyomány, mindig azon a napon van a verseny. Természetesen aki böjtöl, annak nem kötelező sem versenyezni, sem főzni. Nem hiszem, hogy bárkit megsértettem volna a csütörtöki gulyásos posztommal.
Semmiképpen nem bántó szándékkal tettem a megjegyzésemet,csak úgy kikívánkozott belőlem - ez a kis ördög műve - Kellemes ünnepeket kívánok mindnyájatoknak !
Jól néz ki!
Boldog ünnepet kívánok nektek! :)))
Nem ismertem ezt az ételt, köszönöm szépen az ötletet, ki fogom próbálni és nem várok vele a következő nagypéntekig :)))
Áldott szép ünnepet kívánok!
Az amatör hagyományőrző, Petra, Manka, Áldott Ünnepeket kívánok én is mindannyiotoknak:)
Na, pont ilyent készített hajdanán nagyanyám is! :)))) Néha szoktam én is, bár nálunk a paszuly inkább levesnek nyerő. :)
Nyámi :)
Alíz, mi így is szeretjük, bár nálunk sem készül túl sokszor:)
Panna:)
Megjegyzés küldése